Pragaru vadinamas Sibiro kalėjimas, kur mirė A. Navalnas: atskleisti faktai šiurpina

​47-erių Rusijos opozicijos politikas Aleksejus Navalnas buvo išsiųstas į kalėjimą Sibire, kuris, pasak buvusių kalinių ir kalinių teisių gynėjų, garsėja kaip neįprastai griežta ir baimę kelianti vieta, kurioje kaliniai patiria didelį psichologinį spaudimą. Buvę kaliniai atskleidė įvairių detalių apie kalejimą, kuriame A. Navalnas praleido paskutines savo gyvenimo akimirkas.

Satelitinė nuotrauka, rodanti teritoriją kalėjimo, kuriame mirė A. Navalnas.<br> lrytas.lt montažas.
Satelitinė nuotrauka, rodanti teritoriją kalėjimo, kuriame mirė A. Navalnas.<br> lrytas.lt montažas.
Satelitinė nuotrauka, rodanti teritoriją kalėjimo, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Satelitinė nuotrauka, rodanti teritoriją kalėjimo, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalėjimas, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalėjimas, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalėjimas, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalėjimas, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kalėjimas, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kalėjimas, kuriame mirė A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>Scanpix nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A.Navalnas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Feb 16, 2024, 6:53 PM, atnaujinta Feb 17, 2024, 6:11 PM

Šiandien pranešta, kad A. Navalnas – vienas didžiausių V. Putino priešų – susmuko ir mirė, o tai paskatino teiginius, kad jis buvo nužudytas.

Kalėjimo pareigūnai šiandien sakė, kad jo nepavyko atgaivinti.

Kalėjime jis turėjo rimtų sveikatos problemų ir, kalėjimo pareigūnų teigimu, buvo išėjęs pasivaikščioti po kalėjimo teritoriją, kai mįslingai susmuko.

Rusijos darbuotojai teigė, kad tada buvo iškviesti medikai, bet jiems nepavyko jo atgaivinti.

Žmogaus teisių fondo duomenimis, prieštaringuose pranešimuose teigiama, kad Kremliaus kritikas buvo laikomas vienutėje, kai mirė.

Aršūs V. Putino kritikai jau puolė plūsti Rusijos tironą V. Putiną, pavadinę praneštą A. Navalno mirtį „politine žmogžudyste“.

A. Navalnas buvo pagrindinis V. Putino vidaus kritikas Rusijoje – jis drąsiai metė iššūkį žiauriam tirono karui Ukrainoje.

Jis buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ per 2020 m. išpuolį, kurį, kaip įtariama, užsakė Kremlius, o vėliau buvo įkalintas per teismo procesus, kuriuos smerkė „Amnesty International“.

Naujausias nuosprendis 2022 m. pakeitė ankstesnį nuosprendį, pagal kurį jis turėjo maždaug septynerius metus kalėti atokesnėje „griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje“.

Manoma, kad iki 2023 m. gruodžio mėn. jis buvo laikomas pragaro gulage, esančiame maždaug už 250 kilometrų į šiaurę nuo Maskvos.

Tačiau po 20 dienų A. Navalnas, kuris prieš dingdamas kalėjime patyrė rimtų sveikatos problemų, buvo surastas įkalinimo kolonijoje IK-3 Charpe, maždaug už 1 900 km į šiaurės rytus nuo Maskvos.

Jis pasisakė, kad jam viskas gerai, bet jis patyrė „gana varginantį“ perkėlimą į šaltą ir atokią koloniją.

Buvęs pragaro gulago kalinys pasakojo, kad mušimo atvejų pasitaiko netrukus po to, kai kaliniai patenka į kalėjimą, ir jų „neįmanoma išvengti“.

Pasak jo, jie mušami lazdomis, dusinami, apipurškiami pipirinėmis dujomis, surišami, verčiami užimti nepatogias padėtis ir jiems taikomos „žeminančios procedūros“.

Kolonijos darbuotojai paaiškino, kad kaliniai – neteisėtai – mušami, nes „kalinys nuo pirmųjų minučių turi suprasti, kur atsidūrė“, tačiau vėliau kankinimai tęsiami.

Anksčiau A. Navalnui pavyko sušvelninti siaubingą perkėlimą.

„Nesijaudinkite dėl manęs. Man viskas gerai. Man visiškai palengvėjo, kad pagaliau man pavyko persikelti“, – rašė A. Navalnas.

„Aš vis dar geros nuotaikos, kaip ir dera Kalėdų Seneliui“, – sakė jis, juokaudamas apie savo žieminius drabužius ir barzdą.

Charpo rajonas, kuriame gyvena apie 5 000 žmonių, yra už poliarinio rato.

Tai „viena šiauriausių ir atokiausių kolonijų“, sakė Ivanas Ždanovas, vadovaujantis A. Navalno kovos su korupcija fondui.

Jis apibūdino sąlygas kaip „atšiaurias“ – su išoriniu pasauliu palaikomas labai mažas ryšys.

Vietiniai gyventojai kalėjimą dar vadina „pasaulio pabaiga“.

„Nuo pat pradžių buvo aišku, kad valdžia nori izoliuoti Aleksejų, ypač prieš rinkimus“, – sakė I. Ždanovas.

I. Ždanovas teigė, kad A. Navalno šalininkai išsiuntė 618 prašymų suteikti informacijos apie politinio lyderio, kuris anksčiau buvo laikomas pragaro gulage už 233 kilometrų į rytus nuo Maskvos, buvimo vietą.

A. Navalno šalininkai, kurie ruošėsi galimam jo perkėlimui į „ypatingojo režimo“ koloniją – griežčiausią Rusijos kalėjimų sistemoje – sakė, kad jo advokatai nematė nuo gruodžio 6 d.

Buvęs kalinys Michailas pasakojo, kad prižiūrėtojai „iš visų jėgų daužo tave per galvą, kaklą, nugarą, kur tik gali. Neįmanoma išsisukti, prižiūrėtojų eilė tanki, ir visi muša“.

Visi jo sekcijos kaliniai buvo „verčiami nusirengti ir pusnuogiai išeiti į šaltį.

„Ten juos apipurškė vandeniu iš gaisrinės žarnos“, - pasakojo jis.

„Už menkiausią nusižengimą esi baudžiamas – tave muša, sodina į izoliatorių.“, – teigė kitas buvęs kalinys.

„Ten yra patalpa, vadinama pirtimi. Pavyzdžiui, jei atsisakote pasirašyti 106 straipsnį (pagal kurį kaliniai gali būti verčiami dirbti be atlyginimo), jus nuveda į šią „pirtį“ ir išrengia. Ten yra medinis suolas, prie jo jus prirakina ir muša, kol pasirašote... To nelinkėčiau ir didžiausiam savo priešui“, – pasakojo buvęs kalinys.

Advokatė Vera Gončarova sakė, kad sąlygos mažai kuo skiriasi nuo tame pačiame kaime esančio liūdnai pagarsėjusio kalėjimo IK-18, arba „Poliarinės pelėdos“, kuriame kalinami kaliniai, nuteisti iki gyvos galvos.

„Čia tas pats, kaip ir visose kolonijose, skirtose „kaliniams iki gyvos galvos“, kur jie vaikšto sulinkę, sulenkę kūną 90 laipsnių kampu, o išvesdami kalinį ant galvos uždeda maišą, kad jis nesuprastų, kaip įrengta įstaigos teritorija“, – dėstė ji.

„Sunkus gyvenimas“

Pasak jos, kaliniai „beveik visą laiką praleidžia kamerose“.

„Tai labai sunkus gyvenimas, labai uždara įstaiga, į kurią advokatui labai sunku patekti, didžiausia izoliacija“, – pasakojo ji.

„Jie sąmoningai išsiuntė A. Navalną į šią konkrečią koloniją būtent tam, kad kuo labiau izoliuotų Aleksejų ir nesuteiktų jam jokios galimybės bendrauti su išoriniu pasauliu.

Visa tai vyksta būtent dėl to, kad Aleksejus, nepaisant to, kad yra kalėjime, vis dar yra pagrindinis Vladimiro Putino oponentas“, – aiškino A. Navalno atstovė spaudai Kira Yarmysh.

„Nenuostabu, kad dabar jį pradėjo perkelti į kitą koloniją, kad jis negalėtų trukdyti V. Putino kampanijai [kovo mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose]“, – pridūrė ji.

Anksčiau A. Navalnas juokavo apie ledinį naująjį kalėjimą, į kurį jis buvo perkeltas: „Netrukus man duos veltinio batus, o po 20 dienų kelionės geležinkeliu užsiauginau barzdą. Žvelgdamas pro langą, kur iš pradžių naktis, paskui vakaras, paskui vėl naktis, sakau ne „Ho-ho-ho-ho“, o „Oh-oh-oh“.

„Kol kas negaliu jūsų linksminti pasakojimais apie poliarinę egzotiką, nes nieko, išskyrus fotoaparatą, nemačiau. O už kameros lango matyti tik arti stovinčią tvorą“, – pasakojo pats A. Navalnas.

Anksčiau A. Navalnas teigė, kad V. Putinas desperatiškai siekė jį nutildyti po to, kai jis ir jo komanda paskelbė 200 oligarchų, kaltinamų „tiesiogine atsakomybe už agresyvų karą, pradėtą prieš Ukrainą“, sąrašą.

Šis 200 pavardžių sąrašas buvo dalis platesnio „6 000“ V. Putino bendrininkų ir Rusijos karo kurstytojų sąrašo, kuris papiktino valstybės vadovus.

Praėjusiais metais vaizdo interviu su juo atskleidė, kad jį kankina paslaptingi skrandžio skausmai ir traukuliai, o per mažiau nei mėnesį jis numetė 18 kg, todėl kilo nuogąstavimų dėl lėto opozicionieriaus apnuodijimo.

Pranešama, kad didžiąją laiko dalį kalėjime jis praleido izoliuotas.

Parengta pagal „The Sun“ ir „ABC News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?