Rusijos teismas pustrečių metų įkalino aktyvistą veteraną O. Orlovą

Antradienį Rusijos teismas skyrė pustrečių metų kalėjimo bausmę žmogaus teisių gynėjui Olegui Orlovui, pasmerkusiam Rusijos puolimą Ukrainoje.

O. Orlovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O. Orlovas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 1:11 PM, atnaujinta Feb 27, 2024, 1:13 PM

70 metų žymiausias Nobelio premiją pelniusios grupės „Memorial“ aktyvistas tapo naujausiu Kremliaus represijų, sustiprėjusių užpuolus Ukrainą, taikiniu. „Teismas nustatė O. Orlovo kaltę ir paskyrė dvejų metų ir šešių mėnesių bausmę (...) bendrojo režimo kolonijoje“, – sakė teisėjas.

Teisėjui skaitant nuosprendį, žilaplaukis aktyvistas su akiniais mirktelėjo žmonai, savo bendražygei ir aktyvistei Tatjanai. Jis buvo sulaikytas teismo salėje ir paprašė Tatjanos prieiti. „Tania, tu man pažadėjai!“ – pasakė jis žmonai, kai atrodė, kad ji pravirks. Maždaug 200 šalininkų laukė koridoriuje prie teismo salės, kad su juo atsisveikintų.

Neseniai interviu naujienų agentūrai AFP O. Orlovas sakė neturintis iliuzijų dėl teismo rezultato. Jis buvo apkaltintas Rusijos kariuomenės diskreditavimu prancūzų internetiniam leidiniui „Mediapart“ parašytoje skiltyje ir po pirmojo teismo spalį nubaustas bauda. Tai buvo gana švelni bausmė, todėl prokurorai paragino pradėti naują teismą.

Net kai kiti kampanijos dalyviai pabėgo nuo stiprėjančių represijų, O. Orlovas liko Rusijoje ir sakė, kad joje bus „naudingesnis“ nei užsienyje. Jis sakė, kad jo karjera, skirta sovietų nusikaltimams ir teisių pažeidimams šiuolaikinėje Rusijoje, ypač Šiaurės Kaukaze, nedavė jam kito pasirinkimo, kaip tik pasisakyti prieš Ukrainos užpuolimą.

Organizacija „Memorial“ įsitvirtino kaip pagrindinis Rusijos pilietinės visuomenės ramstis, saugodama komunistinių represijų aukų atminimą ir agituodama prieš teisių pažeidimus. Šią organizaciją Rusijos valdžia oficialiai panaikino 2021 m. pabaigoje, o 2022 m. ji laimėjo Nobelio taikos premiją kartu su pirmaujančia Ukrainos teisių grupe ir Baltarusijos aktyvistu veteranu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.