Izraeliui apšaudžius Gazos Ruožo gyventojus pranešama apie dešimtis aukų

Vienos Gazos Ruožo ligoninės pareigūnas ketvirtadienį pareiškė, kad Izraelio pajėgos nušovė mažiausiai 50 žmonių, skubėjusių pasiekti sunkvežimius su humanitarine pagalba, skirta Gazos miesto gyventojams.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-29 13:31, atnaujinta 2024-02-29 15:40

„Žuvusiųjų skaičius padidėjo iki mažiausiai 50, daugiau kaip 120 buvo sužeista, įskaitant moteris ir vaikus“, – pranešime cituojamas Al Šifos ligoninės skubiosios pagalbos skyriaus direktorius Amjadas Aliwa.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad tikrina pranešimus apie šį incidentą, o Jungtinių Tautų humanitarinių reikalų agentūra OCHA pažymėjo, jog yra susipažinusi su atitinkama informacija.

Tuo metu Gazos Ruožo Sveikatos ministerija tvirtino, kad per tą patį incidentą žuvo mažiausiai 104 žmonės, o dar 750 buvo sužeisti.

Įvykio liudininkas naujienų agentūrai AFP sakė, kad incidentas įvyko vakarinėje Gazos miesto dalyje. Gyventojai susirinko al Rašido gatvėje, į kurią atvažiavo pagalbos sunkvežimiai su miltais, juos skubėdami bandė pasiekti tūkstančiai žmonių.

„Al Jazeera“ patvirtintoje kraupioje filmuotoje medžiagoje, matyti, kaip dešimtys nužudytų ir sužeistų palestiniečių kūnai nešami į sunkvežimius, nes greitosios pagalbos automobiliai negalėjo pasiekti įvykio vietos.

„Ėjome pasiimti miltų. Izraelio kariuomenė mus apšaudė. Ant žemės buvo daug žuvusiųjų ir sužeistųjų. Nėra pirmosios pagalbos“, – „Al Jazeera“ pasakojo vienas liudininkas.

„Sunkvežimiai su pagalba pernelyg arti priartėjo prie kai kurių toje vietovėje buvusių kariuomenės tankų, o tūkstančių žmonių minia tiesiog šturmavo sunkvežimius, – teigė kitas liudininkas. – Žmonėms pernelyg arti priartėjus prie tankų, kariai paleido ugnį į minią.“

Tuo tarpu Izraelio šaltiniai ketvirtadienį patvirtino, kad šalies kariai apšaudė palestiniečius, skubančius link pagalbos sunkvežimių Gazoje, o vienas iš jų teigė, kad IDF kariai manė, jog jie „kelia grėsmę“.

„Minia artėjo prie pajėgų taip, kad kėlė grėsmę kariams, kurie į grėsmę atsakė kovine ugnimi“, – AFP pasakojo vienas Izraelio šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgaliotas kalbėti apie incidentą.

JT skaičiuoja, kad didžiajai daugumai Gazos Ruožo gyventojų gresia badas, ypač šiaurinėje šios teritorijos dalyje, kur dėl sunaikinimų, kautynių ir plėšimų praktiškai neįmanoma pristatyti maisto.

Pasak JT pagalbos palestiniečių pabėgėliams agentūros UNRWA, vasarį į Gazos Ruožą įvažiavo kiek daugiau nei 2 300 sunkvežimių su pagalba – maždaug 50 proc. mažiau nei sausį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.