L. Varadkaras: Airijoje referendumas dėl šeimos ir moterų vaidmens pralaimėtas

Airijoje dvigubas referendumas dėl siūlomų šalies konstitucijos pataisų, susijusių su šeimos ir moterų vaidmenimis, buvo atmestas, šeštadienį pranešė ministras pirmininkas Leo Varadkaras.

Airija.<br>123rf nuotr.
Airija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2024, 8:00 PM

Vyriausybė pritarė siūlomiems pakeitimams, kuriais būtų išplėstas šeimos apibrėžimas ir patikslintos moterų pareigos visuomenėje.

„Manau, kad šiame etape jau aišku, kad referendumai dėl šeimos pataisos ir priežiūros[globos] pataisos buvo pralaimėti“, – sakė L. Varadkaras spaudos konferencijoje Dubline.

Šie balsavimai yra naujausias bandymas atspindėti besikeičiantį Europos Sąjungos narės Airijos veidą ir silpstančią kadaise dominavusios Katalikų Bažnyčios įtaką.

Pasak L. Varadkaro, referendumai buvo „visapusiškai pralaimėti, esant neblogam dalyvavusiųjų aktyvumui“.

„Mūsų pareiga buvo įtikinti daugumą žmonių balsuoti „taip“, – sakė jis. – Manau, kad mums sunkiai sekėsi įtikinti žmones, kad referendumas apskritai yra būtinas ar reikalingas, jau nekalbant apie išsamią formuluotę. Akivaizdu, kad tai turėsime apsvarstyti per ateinančias savaites ir mėnesius.“

Abiem pasiūlymais, – vadinamais „šeimos pataisa“ ir „priežiūros [namuose] pataisa“, – buvo siekiama pakeisti 1937 m. Airijos konstitucijos 41 straipsnio tekstą. Pirmuoju pasiūlymu piliečiai buvo prašomi išplėsti šeimos apibrėžimą, į jį įtraukiant ne tik santuoka grindžiamą šeimą, bet ir ilgalaikius santykius puoselėjančias kartu gyvenančias poras ir jų vaikus. Antruoju referendumu siūlyta pakeisti atgyvenusią formuluotę, susijusią su motinos „pareigomis namuose“, įtraukiant nuostatą, kuria pripažįstamas šeimos narių rūpinimasis vieni kitais.

Konstituciją, pagrindinį tautos teisinį dokumentą, galima keisti tik nacionaliniu referendumu.

5,3 mln. gyventojų turinti šalis 2015 m. nusprendė panaikinti konstitucinius apribojimus tos pačios lyties asmenų santuokoms, o 2018 m. – abortams.

Visos pagrindinės politinės partijos palaikė balsavimą „Taip-Taip“, ir dar visai neseniai apklausos prognozavo, kad per Tarptautinę moters dieną abu šie įstatymai bus priimti sklandžiai. Tačiau „Ne“ kampanijos dalyviai tvirtino, kad „ilgalaikių santykių“ sąvoka yra neapibrėžta bei paini ir kad žodžiai „moterys“ ir „motinos“ išbraukiami iš Konstitucijos.

Ultrakonservatyvių pažiūrų atstovai teigė, kad pakeitimai gali konstituciškai apsaugoti poligaminius santykius ir padidinti imigraciją per migrantų šeimų susijungimus. Visus šiuos teiginius vyriausybė atmetė.

Galutinių abiejų referendumų rezultatų tikimasi sulaukti vėlų šeštadienio vakarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.