Teheraną papiktino JT ataskaita dėl protestų Irane numalšinimo

Teheranas su pasipiktinimu reagavo į Jungtinių Tautų (JT) ataskaitą dėl protesto judėjimo Irane numalšinimo, kurioje konstatuoti „nusikaltimai žmoniškumui“. Ataskaita remiasi „nepagrįstais kaltinimais“ bei „melaginga informacija, neturinčia teisinio pagrindo“, šeštadienį pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas. Teheranas esą „griežtai smerkia“ ataskaitą.

Iranas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-09 16:22

Jungtinių Tautų paskirta nepriklausoma tarptautinė tyrimų komisija penktadienį pateikė savo ataskaitą apie smurtinį taikių protestų numalšinimą ir moterų bei mergaičių diskriminaciją Irane. Joje teigiama: daugelis dokumentuotų teisės pažeidimų „prilygsta nusikaltimams žmoniškumui, ypač nužudymai, įkalinimai, kankinimai, prievartavimai ir kitos seksualinio smurto formos, persekiojimai, smurtiniai pradanginimai ir kiti nežmoniški veiksmai“.

Demonstracijas Irane 2022 m. rugsėjį sukėlė 22 metų kurdės Mahsos Amini mirtis. Ji prieš tai buvo sulaikyta dėl tariamo griežtų aprangos reikalavimų moterims nepaisymo. Irano institucijos ir saugumo pajėgos ėmėsi smurtinių veiksmų prieš demonstrantus.

Irano institucijos, JT ekspertų duomenimis, mobilizavo visą saugumo aparatą, kad numalšintų protestus. „Patikimi skaičiai rodo, kad saugumo pajėgos nužudė ne mažiau kaip 551 protestuotoją, įskaitant mažiausiai 49 moteris ir 69 vaikus“, – teigiama ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.