UNICEF: pasaulyje smarkiai sumažėjo vaikų mirštamumas

Jungtinių Tautų (JT) Vaikų fondo (UNICEF) duomenimis, pasaulyje išgyvena daugiau vaikų nei kada nors anksčiau. Nuo 2000 m. jaunesnių nei penkerių metų vaikų mirštamumas sumažėjo 51 proc., pranešė organizacija. 2022-aisiais vaikų, kurie iki savo penktojo gimtadienio mirė nuo išvengiamų priežasčių, skaičius siekė 4,9 mln. Tai yra istoriškai žemiausias rodiklis. 1990-aisaiais mirčių dar būta 12,5 mln.

UNICEF.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
UNICEF.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 13, 2024, 6:47 PM

Pateiktais duomenimis, 2022 m. daugiausiai vaikų mirčių registruota Užsachario Afrikoje ir Pietų Azijoje. Jos pirmiausiai siejamos su išvengiamomis priežastimis arba išgydomomis ligomis – tai priešlaikinis gimdymas, komplikacijos gimdymo metu, plaučių uždegimas, viduriavimas ir maliarija.

„Daug gyvybių buvo galima išgelbėti, jei vaikai būtų turėję geresnę prieigą prie pirminės sveikatos priežiūros“, – sakoma toliau UNICEF pranešime. Tai apima vakcinaciją, kvalifikuotą sveikatos personalą bei vaikų ligų diagnostiką ir gydymą.

„Labai svarbu gerinti prieigą prie kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų kiekvienai moteriai ir kiekvienam vaikui, taip pat krizinėse situacijose ir atokiose teritorijose, – pranešime cituojamas Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Nuo to, kur vaikas gimsta, neturėtų priklausyti, ar jis gyvens, ar mirs“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.