Buvęs Brazilijos prezidentas J. Bolsonaro dvi paras „slėpėsi“ Vengrijos ambasadoje

Praėjusį mėnesį Jairas Bolsonaro dvi dienas „svečiavosi“ Vengrijos ambasadoje Brazilijoje, pirmadienį sakė buvusio Brazilijos prezidento advokatai, neigdami, jog jis ieškojo prieglobsčio, kad išvengtų teisinių tyrimų.

J. Bolsonaro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Bolsonaro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2024, 8:34 AM, atnaujinta Mar 26, 2024, 8:36 AM

Buvusio kraštutinių dešiniųjų lyderio gynybos komanda paskelbė pareiškimą, atsakydama į „The New York Times“ straipsnį, kuriame sakoma, jog vasario mėnesį J. Bolsonaro „pasislėpė“ komplekse dėl atliekamo tyrimo.

Kaip rašo JAV laikraštis, paskelbęs ir vaizdo įrašų vaizdus, dešiniojo sparno lyderis išbuvo ambasadoje nuo vasario 12 iki 14 dienos, praėjus vos kelioms dienoms, kai policija konfiskavo jo pasą ir suėmė du padėjėjus. Vasario 8 d. tyrėjai išdėstė savo įtarimus, kad J. Bolsonaro provokavo „mėginimą įvykdyti perversmą“, kad neleistų 2022 m. rinkimus laimėjusiam varžovui ir dabartiniam prezidentui Luizui Inacio Lulai da Silvai perimti valdžią.

JAV laikraščio paskelbtuose apsaugos kamerų vaizduose matyti, kaip J. Bolsonaro vasario 12 d. vakarą įeina į Vengrijos ambasadą Brazilijoje ir išeina 14-osios popietę.

J. Bolsonaro „dvi dienas buvo priimtas Vengrijos ambasadoje Brazilijoje, kad praleistų laiką su šios draugiškos šalies valdžia“, sakė jo advokatai. „Viešai žinoma, kad buvęs prezidentas palaiko gerus santykius su Vengrijos ministru pirmininku“ Viktoru Orbanu, pridūrė jie.

Prieš kelias dienas iki J. Bolsonaro vizito į ambasadą, V. Orbanas, taip pat kraštutinių dešiniųjų lyderis, socialinėje žiniasklaidoje pavadino jį „sąžiningu patriotu“ ir paragino: „Tęskite kovą, pone prezidente!“. Jis paskelbė ir nuotrauką, kurioje jiedu abu spaudžia vienas kitam ranką.

Aukščiausiojo Teismo teisėjas Alexandre'as de Moraesas, nagrinėjantis kelias baudžiamąsias ir civilines bylas prieš J. Bolsonaro, davė buvusiam prezidentui „48 valandas“ paaiškinti savo viešnagę Vengrijos ambasadoje, pranešė teismo šaltiniai.

Pirmadienio vakarą Vengrijos ambasadorius Milkosas Hamlai 20 minučių praleido Brazilijos užsienio reikalų ministerijoje, sakė šaltinis vyriausybėje, jis buvo iškviestas „duoti paaiškinimų dėl buvusio prezidento priėmimo“.

J. Bolsonaro politiniai oponentai iš dabartinio prezidento Darbininkų partijos sakė, kad J. Bolsonaro slėpėsi Vengrijos ambasadoje, nes mėgino „pabėgti, bijodamas, kad bus nuteistas už savo nusikaltimus“.

Pats J. Bolsonaro atmetė kaltinimus dėl aplinkybių, susijusių su jo buvimu ambasadoje. Pirmadienio vakarą per Liberalų partijos renginį jis sakė ir toliau palaikąs gerus santykius su valstybių vadovais, „jie dažnai man skambina prašydami informacijos apie tai, kas vyksta mūsų šalyje“.

Prieš 69 metų J. Bolsonaro vykdomi keli tyrimai ir teisminiai procesai. Jam jau uždrausta aštuonerius metus eiti viešąsias pareigas už tai, kad prieš 2022 m. rinkimus, kuriuos pralaimėjo, jis pakenkė Brazilijos balsavimo sistemai. Praėjusią savaitę federalinė policija rekomendavo pateikti jam kaltinimus už vakcinacijos nuo COVID-19 įrašų klastojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.