Kinijos prezidentas Pekine susitiko su JAV verslo atstovais

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį susitiko su JAV verslo atstovais, Pekinui siekiant pritraukti užsienio investicijų ir nuraminti amerikiečių bendroves lėtėjančios ekonomikos akivaizdoje.

Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Xi Jinpingas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 12:19 PM

Pareigūnai norėtų pritraukti investicijų, kad galėtų paskatinti augimą. Jie grumiasi su įvairiais sunkumais, įskaitant užsitęsusią krizę nekilnojamojo turto sektoriuje, didėjantį jaunimo nedarbą ir pasaulinį sulėtėjimą, kuris veikia kiniškų prekių paklausą.

Valstybinis transliuotojas CCTV parodė, kaip Kinijos prezidentas priimdamas atstovų grupę Pekino Didžiojoje liaudies salėje juokiasi ir kalba apie abipusį pasitikėjimą tarp Pekino ir Vašingtono.

Kaip matyti nuotraukoje, kurią paskelbė Pekino užsienio reikalų ministerija, tarp dalyvių, be kita ko, buvo „Qualcomm“ generalinis direktorius Cristiano Amonas – ši įmonė gamina puslaidininkius, kurie yra JAV ir Kinijos varžybų dėl technologijų priešakinėje linijoje. Susitikime taip pat dalyvavo privataus kapitalo milžino „Blackstone“ vadovas Stephenas Schwarzmanas.

„Skirtumų visada bus, nes žmonės yra skirtingi, skiriasi net ir žmonės iš tos pačios šeimos, – sakė Xi Jinpingas. – Tačiau turėtume ieškoti bendrų vardiklių ir siekti didesnio sutarimo.“

Prezidentas tvirtino, kad „Kinijos ir JAV santykių istorija yra draugiškų mainų tarp dviejų tautų istorija“. „Žmonės iš visų socialinių sluoksnių abiejose šalyse turėtų vykdyti daugiau mainų ir daugiau bendradarbiauti“, – kalbėjo jis.

Kinijos ekonomikos augimo tempas jau kurį laiką lėtėja, o Pekinas šį mėnesį nustatė metinį „maždaug penkių procentų“ tikslą, kuris yra gerokai mažesnis, lyginant su stulbinančiais rodikliais, padėjusiais paskatinti šalies klestėjimą.

Nukentėjo ir itin svarbūs Kinijos ir JAV ekonominiai santykiai, nes abi šalys nesutaria dėl įvairių klausimų – nuo technologijų ir prekybos iki žmogaus teisių, demokratiškai valdomo Taivano ir Pietų Kinijos jūros.

Kinijoje veikiančios JAV įmonės vis labiau skundžiasi dėl, anot jų, nesąžiningos verslo aplinkos, kurioje intelektinės nuosavybės apsauga yra ribota, o vietiniams konkurentams taikomas preferencinis režimas. Šiuos nuogąstavimus pernai sustiprino plataus masto susidorojimas su Kinijoje veikiančiomis JAV konsultavimo įmonėmis.

JAV prekybos sekretorė Gina Raimondo rugpjūtį perspėjo, kad JAV bendrovėms gali tapti pernelyg pavojinga užsiimti verslu Kinijoje, jei nebus pakeista reguliavimo aplinka. Tačiau Kinija atmetė šias baimes, pademonstruodama savo atvirumą užsienio investicijoms ir pažadėdama daryti daugiau, kad padėtų jas įgyvendinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.