Japonija ketina atnaujinti finansavimą JT palestiniečių pabėgėlių agentūrai

Japonija ruošiasi atnaujinti finansavimą krizės ištiktai Jungtinių Tautų palestiniečių pabėgėlių agentūrai (UNRWA), kuri koordinuoja beveik visą pagalbą Gazos Ruožui, pranešė japonų vyriausybė.

Japonija.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Japonija.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2024, 9:51 AM, atnaujinta Mar 29, 2024, 9:54 AM

Izraeliui pareiškus, kad 12 iš 13 000 UNRWA darbuotojų Gazos Ruože dalyvavo spalio 7-ąją „Hamas“ smogikų surengtoje mirtinoje atakoje, Japonija prisijungė prie keliolikos kitų šalių ir sustabdė finansavimą šiai agentūrai. Tokijas anksčiau buvo laikomas šeštu didžiausiu UNRWA finansuotoju.

Japonijos užsienio reikalų ministrė Yoko Kamikawa ketvirtadienį Tokijuje susitiko su UNRWA vadovu Philippe‘u Lazzariniu, kad aptartų priemones, kurių ši agentūra ėmėsi, jog sustiprintų valdymą ir padidintų skaidrumą.

„Japonija ir UNRWA patvirtino, kad pastūmės į priekį galutinį koordinavimą dėl pastangų, būtinų Japonijos indėlio atkūrimui“, – pareiškime nurodė Japonijos užsienio reikalų ministerija.

Japonijos žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad finansavimas, kuris buvo sustabdytas sausį, turėtų būti atnaujintas pirmoje balandžio pusėje.

Staiga nutrauktas finansavimas sukėlė grėsmę UNRWA pastangoms Gazos Ruože pristatyti žūtbūt reikalingą pagalbą. JT yra įspėjusios, kad šioje teritorijoje gali kilti badas.

Ph. Lazzarinis antradienį pareiškė, kad UNRWA turi pakankamai lėšų, jog galėtų tęsti veiklą bent jau iki gegužės pabaigos.

Y. Kamikawa ketvirtadienį atkreipė dėmesį į „būtinybę užtikrinti lėšų srauto skaidrumą ir atsekamumą vei UNRWA personalo neutralumą“, pažymėjo ministerija.

JT yra inicijavusios vidinį ir nepriklausomą tyrimus, tačiau yra pareiškusios, kad Izraelis joms nepateikė jokių įrodymų, pagrindžiančių teiginius apie jų darbuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.