Kremliaus braižą turinčios atakos prieš JAV pareigūnus pasiekė ir Lietuvą: simptomus pajuto po NATO viršūnių susitikimo

Pirmą sykį apie paslaptingą Havanos sindromą visuomenė sužinojo dar 2017 metais, kuomet daugiau nei 20 į Kubą komandiruotų JAV pareigūnų Havanoje patyrė keistus sveikatos negalavimus.

NATO viršūnių susitikimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
NATO viršūnių susitikimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2024, 8:50 PM, atnaujinta Apr 1, 2024, 8:52 PM

Tačiau pirmadienį „The Insider“ paskelbtas tyrimas atskleidė, kad už paslaptingų smegenų sutrikimų slypi Rusijos žvalgyba ir V. Putino imperinės ambicijos.

Savaitgalį itin skambiai nuaidėjęs tyrimas atskleidė ne tik skandalingą informaciją, kad už paslaptingų smegenų sutrikimų ir vadinamojo Havanos sindromo slypi Rusijos žvalgyba – vandenis sudrumstė ir žinia, kad Kremlius specialų ginklą galėjo panaudoti ir per praėjusią vasarą Vilniuje vykusį NATO viršūnių susitikimą Vilniuje.

Pentagonas pirmadienį patvirtino, kad aukšto lygio JAV gynybos departamento pareigūnas, apsilankęs NATO viršūnių susitikime Vilniuje, vėliau pajuto simptomus, panašius į tuos, apie kuriuos skelbė didelio atgarsio sulaukęs „The Insider“ tyrimas.

Havanos sindromas sukelia įvairius simptomus – chroniškus galvos skausmus, galvos svaigimą, spengimą ausyse, nemigą, pykinimą, ilgalaikius psichofiziologinius sutrikimus ir net aklumą ar klausos praradimą.

Nuo 2017 metų dokumentuota daugiau nei 100 atvejų tokiose vietose kaip Guangdžou (Kinija) ir net Vašingtonas. Tarp nukentėjusiųjų yra amerikiečių diplomatai, šnipai, kariškiai, rangovai, o kai kuriais atvejais – jų sutuoktiniai, vaikai ir net namų augintiniai. Ataskaitoje nustatyta, kad pirmasis iš šių išpuolių iš tikrųjų įvyko 2014 m. Frankfurte, Vokietijoje.

„The Insider“ išpuolių įrankį vadina „nukreipiamosios energijos ginklais“, sukurtais per daugelį metų trukusius mokslinius tyrimus, siekiančius sovietinių laikų karinės žvalgybos programavimą. Šių ginklų medicininės pasekmės gali būti ilgalaikės, o kai kuriais atvejais – labai sunkios.

„Galiu patvirtinti, kad aukštas gynybos departamento atstovas patyrė simptomus, panašius į tuos, apie kuriuos pranešta“, – teigė departamento spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh. S.Singh tokį atsakymą pateikė, kai buvo paklausta, ar Rusija galėjo prie to prisidėti.

Kol kas nėra įvardijama, kuris JAV gynybos departamento narys pajuto simptomus.

S.Singh nurodė, kad asmuo nebuvo JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino oficialios palydos alimi. Tačiau ji nurodė, kad Vilniuje buvo „atskirai, dalyvavo susitikimuose, kurie buvo viršūnių susitikimo dalimi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?