Rusija pratęsė JAV ir Rusijos pilietės, žurnalistės A. Kurmaševos sulaikymo terminą

Rusijos teismas pirmadienį iki birželio 5 dienos pratęsė JAV ir Rusijos žurnalistės Alsu Kurmaševos ikiteisminį sulaikymą. Pasak jos darbdavio, jai gresia 15 metų kalėjimo dėl kaltinimų „melagingos informacijos“ skleidimu.

Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kremlius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2024, 5:01 PM

Pirmadienį vakarinio Kazanės miesto teisme A. Kurmaševa šypsojosi, tačiau skundėsi prasta kameros, kurioje ji laikoma, būkle, sakė AFP reporteris.

JAV finansuojamo „Laisvosios Europos radijo“ / „Laisvės radijo“ (RFE/RL) žurnalistė pernai buvo suimta už tai, kad neužsiregistravo kaip „užsienio agentė“.

RFE/RL teigimu, vėliau ji buvo apkaltinta melagingos informacijos skleidimu pagal naujus cenzūros įstatymus, priimtus po Rusijos karinės invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metais.

2022 metais A. Kurmaševa redagavo knygą „Saying No to War“ – rusų, nepritariančių Maskvos kampanijai prieš Ukrainą, interviu ir pasakojimų rinkinį.

RFE/RL pirmadienį jos įkalinimą pavadino „keliančiu pasipiktinimą“ ir sakė, kad ji buvo uždaryta „tik todėl, kad turi Amerikos pasą“.

„Alsu pateikti kaltinimai yra nepagrįsti. Tai ne teisinis procesas, o politinis manevras, ir Alsu bei jos šeima nepagrįstai moka siaubingą kainą“, – sakė RFE/RL vadovas Stephenas Capusas. – Rusija turi nutraukti šią suktybę ir nedelsiant paleisti Alsu be jokių išlygų.“

Prahoje su vyru ir dviem vaikais gyvenančios A. Kurmaševos turimi JAV ir Rusijos pasai buvo atimti, kai praėjusių metų birželį ji atvyko į Rusiją dėl šeimai iškilusios skubios problemos.

Spalio mėnesį ji buvo suimta dėl to, kad neužsiregistravo kaip „užsienio agentė“, kol laukė, kada jai bus grąžinti pasai.

Už šį kaltinimą gresia iki penkerių metų, o už „melagingos informacijos skleidimą“ – iki 15 metų laisvės atėmimo.

Kitas JAV žurnalistas, dienraščio „Wall Street Journal“ reporteris Evanas Gershkovichius daugiau kaip metus praleido Maskvos kalėjime dėl kaltinimų šnipinėjimu, už kuriuos numatyta maksimali 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Praėjusiais metais JAV valstybės departamentas pareiškė, kad A. Kurmaševos suėmimas „tai dar vienas atvejis, kai Rusijos vyriausybė persekioja JAV piliečius“.

Vašingtonas kaltina Maskvą, kad ši suiminėja JAV piliečius be įrodymų, siekdama iškeisti juos į užsienyje įkalintų rusų paleidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.