Vokietijoje įsigaliojo prieštaringai vertinamas kanapių legalizavimo įstatymas

Vokietija pirmadienį tapo didžiausia ES šalimi, įteisinusia rekreacines kanapes, nepaisant griežtų opozicijos politikų ir medikų asociacijų prieštaravimų.

Kanapės, kanapių labirintas, pluoštinės kanapės<br>D.Umbraso nuotr.
Kanapės, kanapių labirintas, pluoštinės kanapės<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-01 10:04

Pagal pirmąjį daug diskusijų sukėlusio naujojo įstatymo žingsnį, vyresniems nei 18 metų suaugusiesiems dabar leidžiama nešiotis 25 gramus džiovintų kanapių ir namuose auginti ne daugiau kaip tris marihuanos augalus.

Dėl šių pakeitimų Vokietijoje įsigalioja vieni liberaliausių kanapių įstatymų Europoje, kartu su Malta ir Liuksemburgu, kurie rekreacinį vartojimą įteisino atitinkamai 2021 ir 2023 metais.

Nyderlandai, garsėjantys atlaidžiu požiūriu į šį narkotiką, pastaraisiais metais sugriežtino savo požiūrį siekdami kovoti su kanapių turizmu.

Įstatymui vidurnaktį įsigaliojus, šimtai žmonių džiūgavo, susirinkę prie kultinių Berlyno Brandenburgo vartų, daugelis iš jų užsidegdami cigaretes su marihuana; vienas iš dalyvių, labai laimingas 25 metų Niyazis, tai pavadino „trupučiu papildomos laisvės“.

Kitas teisinės reformos žingsnis – nuo liepos 1 dienos šalyje bus galima legaliai įsigyti žolės „kanapių klubuose“.

Šioms reguliuojamoms asociacijoms bus leista turėti iki 500 narių kiekvienoje ir jos galės platinti iki 50 g kanapių vienam asmeniui per mėnesį.

Iki to laiko „vartotojai neprivalės sakyti policijai, iš kur įsigijo kanapių“, jei gatvėje būtų surengtas patikrinimas, AFP sakė Vokietijos kanapių asociacijos direktorius Georgas Wurthas.

„Katastrofa“

Pirminių planų, kad kanapės būtų parduodamos licencijuotose parduotuvėse, atsisakyta dėl ES prieštaravimo, tačiau rengiamas antrasis įstatymas, pagal kurį pilotiniuose regionuose bus mėginama pardavinėti šį narkotiką parduotuvėse.

Vokietijos vyriausybė – kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratų vadovaujama trijų partijų koalicija – teigia, kad legalizavimas padės suvaldyti augančią šių medžiagų juodąją rinką.

Tačiau sveikatos organizacijos reiškia susirūpinimą, kad dėl legalizavimo gali išaugti narkotikų vartojimas tarp jaunų žmonių, kuriems kyla didžiausia rizika sveikatai.

Ekspertai įspėjo, kad kanapių vartojimas jauniems žmonėms gali pažeisti centrinės nervų sistemos vystymąsi, o dėl to padidėja psichozės ir šizofrenijos išsivystymo rizika.

„Mūsų požiūriu, toks įstatymas, koks jis parašytas, yra katastrofa“, – AFP sakė Berlyno priklausomybės nuo kanapių centro jaunimui terapeutė Katja Seidel.

Net sveikatos apsaugos ministras Karlas Lauterbachas, pats gydytojas, sakė, kad kanapių vartojimas gali būti „pavojingas“, ypač jauniems žmonėms.

Vyriausybė pažadėjo surengti plačią informavimo kampaniją apie pavojus ir išplėsti paramos programas. Ji taip pat pabrėžė, kad kanapės ir toliau lieka uždraustos jaunesniems nei 18 metų asmenims ir 100 metrų atstumu nuo mokyklų, vaikų darželių ir žaidimų aikštelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.