Dėl reido į ambasadą Meksika tarptautiniame teisme pateikė ieškinį Ekvadorui

Ketvirtadienį Meksika pateikė ieškinį Ekvadorui Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) dėl įsiveržimo į jos ambasadą Kite ir reikalauja „sustabdyti“ Pietų Amerikos šalies narystę Jungtinėse Tautose (JT).

Meksika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Meksika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2024, 10:15 AM, atnaujinta Apr 12, 2024, 10:18 AM

Meksikos skunde prašoma, kad Ekvadoro narystė JT būtų sustabdyta, nebent šalis viešai atsiprašytų ir „pripažintų pažeidusi svarbiausius tarptautinės teisės principus ir normas“, sakė užsienio reikalų ministrė Alicia Barcena. Meksika siekia, kad būtų atlyginta „moralinė žala, padaryta Meksikos valstybei ir jos piliečiams“, per spaudos konferenciją sakė ministrė.

Praėjusį penktadienį saugumo pajėgos įsiveržė į ambasadą ir suėmė buvusį Ekvadoro viceprezidentą Jorge Glasą, ieškomą dėl kaltinimų korupcija ir gavusį Meksikos prieglobstį. Retas įsiveržimas į diplomatinę teritoriją sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir paskatino Meksiką nutraukti ryšius su Ekvadoru bei atšaukti iš šalies savo diplomatus.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras sakė, kad ieškinio tikslas yra neleisti, kad tai pasikartotų kokioje nors kitoje pasaulio šalyje ir kad būtų garantuota tarptautinė teisė.

Hagoje įsikūręs TTT, įsteigtas po Antrojo pasaulinio karo šalių ginčams spręsti, ketvirtadienio vakarą patvirtino gavęs prašymą.

Meksika taip pat paprašė tarptautinių teisėjų priimti „laikinąsias priemones“, kad apsaugotų savo diplomatus. „Kyla pavojus, kad Meksikos ambasada Ekvadore, taip pat jos nuosavybė ir archyvai, nebus apsaugota arba vėl bus pažeista“, – sakoma Meksikos ieškinyje.

Įsiveržimas į ambasadą sukėlė politinę audrą, jį pasmerkė kelios Lotynų Amerikos valstybės, Ispanija, Europos Sąjunga, JAV ir JT vadovas, nes jis pažeidė 1961 m. Vienos konvenciją, reglamentuojančią diplomatinius santykius.

Šaltinis Vokietijos užsienio reikalų ministerijoje patvirtino, kad J. Glasas turi ir Vokietijos pilietybę. „Labai atidžiai stebime pono Glaso atvejį ir bandome tiesiogiai su juo susisiekti per Ekvadoro valdžią“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

Pranešta, kad sučiuptas 54 metų J. Glasas buvo nuvežtas į griežto režimo kalėjimą Ekvadoro uostamiestyje Gvajakilyje. Šis kalėjimas garsėja žiauriomis riaušėmis ir su narkotikais susijusių gaujų smurtu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.