Lenkijos abortų tvarką liberalizuojantys įstatymų projektai įveikė pirmąją kliūtį parlamente

Lenkijos valdančiosios proeuropietiškos koalicijos pateikti keturi įstatymų projektai, kuriais siekiama liberalizuoti abortų tvarką, įveikė pirmąją kliūtį parlamente – penktadienį įstatymų leidėjai per pirmąjį svarstymą balsavo prieš siūlymus atmesti reformas.

Protestai del abortų Lenkijoje liberalizavimo.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Protestai del abortų Lenkijoje liberalizavimo.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-12 16:35, atnaujinta 2024-04-12 17:02

„Mes laikomės savo žodžio! Parlamentas tęs visų projektų dėl teisės į abortą svarstymą“, – po balsavimo pamaldžioje katalikiškoje šalyje, kurioje šiuo metu galioja beveik visiškas abortų draudimas, socialinėje žiniasklaidoje pareiškė Pilietinės koalicijos frakcija.

Proeuropietiškų partijų aljansas į valdžią atėjo spalio mėnesį, pažadėjęs įteisinti abortus, kurie šiuo metu leidžiami tik tada, kai nėštumas atsiranda dėl seksualinės prievartos ar incesto arba kai kyla grėsmė motinos gyvybei ar sveikatai.

Įstatymų projektai, kuriais siekiama suteikti moterims daugiau reprodukcinių teisių, turės būti nusiųsti specialiai parlamentinei komisijai.

Tačiau net jei parlamentas pritars reformoms, mažai tikėtina, kad prezidentas Andrzejus Duda, dešiniosios opozicinės PiS partijos sąjungininkas ir konservatyvus katalikas, pasirašys įstatymą.

Vyriausybės aljansas, kurį sudaro D. Tusko Pilietinė koalicija ir jaunesnieji partneriai „Trečiasis kelias“ bei „Kairieji“, neturi reikiamos trijų penktadalių daugumos, kad galėtų atmesti prezidento veto.

Jei susiklostytų priešprieša, aljansui gali tekti laukti kitais metais vyksiančių prezidento rinkimų ir tikėtis, kad A. Dudą pakeis liberalus kandidatas.

„Norėčiau, kad ši komisija baigtų darbą iki prezidento rinkimų“, – po balsavimo žurnalistams sakė ne pelno organizacijos „Abortion Dream Team“ atstovė Natalia Broniarczyk.

„Turiu labai rimtą klausimą visiems kandidatams į prezidentus... Ką darysite su įstatymo projektu, kurį parengs ši komisija?“ – pridūrė ji.

„Ipsos“ visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, 35 proc. lenkų pasisako už tai, kad abortai būtų leidžiami iki 12-os nėštumo savaitės, o 14 proc. nori, kad liktų galioti dabartinės taisyklės.

23 proc. lenkų norėtų referendumo dėl abortų įstatymo liberalizavimo – tokį sprendimą remia „Trečiasis kelias“, tačiau griežtai kritikuoja moterų teisių gynėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste