Kroatijos parlamento rinkimus laimėjo premjero partija

Kroatijos ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius po parlamento rinkimų turi gerus šansus išlaikyti postą. Suskaičiavus beveik 98 proc. balsų, jo valdančioji partija Kroatijos demokratinė sąjunga (HDZ) gavo 60 mandatų iš 151, pranešė Rinkimų komisija.

Kroatijos parlamento rinkimus laimėjo premjero partija<br>EPA-ELTA nuotr.
Kroatijos parlamento rinkimus laimėjo premjero partija<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 12:51 PM, atnaujinta Apr 18, 2024, 12:54 PM

Šiais duomenimis, HDZ su savo sąjungininkėmis laimėjo 34 proc. balsų – A. Plenkovičus neturės absoliučios daugumos, tačiau tikimasi, kad jį parems mažesnės partijos bei etninių mažumų atstovai. Panašiai baigėsi ankstesni rinkimai, vykę 2020 m.

Antrąją vietą rinkimuose užėmė prezidentui Zoranui Milanovičiui artimas kairiųjų liberalų opozicinis aljansas „Rijeke Pravde“ („Teisingumo upės“), vadovaujamas socialdemokratų (SPD). Jis gavo 25 proc. balsų ir 42 mandatus.

Trečia stipriausia jėga tapo dešiniųjų nacionalistų partija „Domovinski Pokret“ („Tėvynės judėjimas“), surinkusi maždaug 9 proc. balsų. Ji turės 14 vietų. Stebėtojai mano, kad partija turi didelį derybinį potencialą ir gali suvaidinti svarbų vaidmenį.

Tikėtina, kad į parlamentą, surinkusi 9 proc. balsų, dar pateks žaliųjų ir liberalų partija „Mozemo“ („Mes galime“) bei dešiniųjų populistų aljansas, vadovaujamas partijos „Most“ („Tiltas“), gavęs maždaug 8 proc. balsų.

Oficialūs galutiniai rezultatai turėtų būti paskelbti kitą savaitę.

A. Plenkovičius pozicionuoja save kaip proavakarietišką ir proeuropietišką. Kritikai kaltina premjerą, kad jis tęsė jo pirmtakų pradėta korumpuotų tinklų plėtrą valstybėje ir administracijoje. Per beveik aštuonerius kadencijos metus A. Plenkovičius dėl korupcijos skandalų prarado 30 ministrų.

A. Plenkovičius remia Ukrainą, o opozicija – ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.