Per referendumą Ekvadore pritarta ekstradicijai, kovos su gaujomis priemonėms

Per referendumą dėl priemonių prieš prekybą narkotikais ir gaujas dauguma rinkėjų Ekvadore pritarė organizuoto nusikalstamumo vadeivų išdavimui Jungtinėms Amerikos Valstijoms, pranešė rinkimų taryba.

Referendumas Ekvadore.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Referendumas Ekvadore.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 8:33 AM, atnaujinta Apr 22, 2024, 8:35 AM

Greitai suskaičiavus balsus rezultatai parodė, kad už ekstradiciją balsavo 65 proc. rinkėjų, prieš buvo 25 proc., per spaudos konferenciją pranešė rinkimų taryba.

Teisę balsuoti per referendumą sekmadienį turėjo beveik 13,6 mln. iš 17,7 mln. šalies gyventojų, į 11 klausimų jie galėjo atsakyti „taip“ arba „ne“. Prezidentas Danielis Noboa pasveikino rezultatą, padėsiantį kovoti su nusikalstamumu. „Mes apgynėme šalį, dabar turėsime daugiau įrankių kovoti su nusikalstamumu ir atkurti taiką Ekvadoro šeimoms“, – paskelbus balsavusiųjų apklausą sakė D. Noboa.

Kadaise taikus Ekvadoras yra apimtas vis didėjančio smurto, išplitusio dėl prekybos narkotikais, vien praėjusią savaitę buvo nužudyti du merai. Jei Ekvadoro Konstitucija bus pakeista leidžiant ekstradiciją, šalis paseks Kolumbijos ir Meksikos, pasiuntusių daugybę žinomų nusikaltėlių vadeivų į teismą Jungtinėse Valstijose, pėdomis.

Kovoti su gaujomis D. Noboa pasiuntė karius, bet smurtas nesiliauna. Praėjusią savaitę žuvo du merai, per metus – penki, per mažiau nei mėnesį – trys. Nuo praėjusių metų sausio Ekvadore buvo nužudyta daugiau nei dešimt politikų, įskaitant kandidatą į prezidentus Fernando Villavicencio, jis pernai rugpjūtį buvo nušautas po kampanijos renginio.

Per sekmadienio balsavimą D. Noboa siekė pritarimo savo planams dar griežčiau dorotis su asmenimis, atsakingais už tokius veiksmus. Piliečių buvo paprašyta pritarti kariškių ir policijos galių išplėtimui, reikšmingai sustiprinant ginklų kontrolę ir skirti griežtesnes bausmes už „terorizmą“ ir prekybą narkotikais. D. Noboa taip pat siūlo pakeisti Konstituciją, kad galėtų būti išduoti ekvadoriečiai, ieškomi užsienyje dėl nusikaltimų, susijusių su organizuotu nusikalstamumu.

Oficialiais duomenimis, pernai nužudymų skaičius šalyje išaugo iki rekordinio lygio – 100 tūkst. gyventojų teko 43 žmogžudystės, 2018 m. – tik šešios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.