Vokietijoje sulaikyti trys asmenys, įtariami šnipinėjimu Kinijos naudai

Pirmadienį Vakarų Vokietijoje tyrėjai sulaikė tris vokiečius, įtariamus šnipinėjimu Kinijos naudai, pranešė prokurorai, apkaltindami juos rinkus informaciją apie technologijas, kurios gali būti panaudotos kariniais tikslais.

Vokietija.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Vokietija.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 12:41 PM, atnaujinta Apr 22, 2024, 12:44 PM

Ši trijulė, kurią sudarantys asmenys buvo įvardyti kaip Herwigas F., Ina F., ir Thomas R., yra „rimtai įtariami dirbę Kinijos slaptajai tarnybai“ kažkuriuo metu iki 2022 m. birželio, pranešime pareiškė prokurorai.

Įtariamieji buvo sulaikyti Diuseldorfe ir Bad Homburge Vokietijos vakaruose, taip pat buvo apieškoti jų namai ir darbovietės.

Thomas R. įtariamas dirbęs agentu Kinijos valstybės saugumo ministerijos darbuotojui ir Vokietijoje rinkus informaciją apie technologijas, kurios gali būti panaudotos kariniais tikslais. Teigiama, kad jis užmezgė ryšius su Herwigu F. ir jo žmona Ina F., kurie Diusledorfe vadovauja vienai bendrovei, jog gautų prieigą prie tokių technologijų ir užmegztų ryšių Vokietijos mokslo ir tyrimų bendruomenėje.

Bendrovė pasirašė sutartį su vienu Vokietijos universitetu dėl „žinių perdavimo“, sakė prokurorai. Pasak jų, pirmajame projekto etape buvo numatyta parengti tyrimą Kinijos „sutarties partneriui“ apie pažangiausias mašinų detales, naudojamas galinguose laivų varikliuose. Sutarties partneris buvo minėtasis Kinijos ministerijos darbuotojas, kuriam dirbo Thomas R., o projektą finansavo Kinijos valstybės agentūros, pažymėjo prokurorai.

Kai įtariamieji buvo sulaikyti, manoma, kad jie galimai taip pat vedė tolesnes derybas apie tyrimų projektus, kurie galėtų būti naudingi plečiant Kinijos kovinius pajėgumus jūroje.

Trijulė dar kaltinama kinų ministerijos vardu iš Vokietijos įsigijusi specialų lazerį ir be leidimo eksportavusi jį į Kiniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.