Sakartvele tęsiasi protestai prieš planuojamą „užsienio įtakos“ įstatymą

Sakartvele sekmadienį tūkstančiai žmonių vėl išėjo į gatves, protestuodami prieš planuojamą „užsienio įtakos“ įstatymą. Apie 20 000 demonstrantų su Sakartvelo ir ES vėliavomis susirinko sostinėje Tbilisyje, pasakojo agentūros AFP žurnalistai. Mitingą organizavo opozicinės partijos ir žmogaus teisių grupės.

Protestai Sakartvele.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai Sakartvele.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-29 09:54, atnaujinta 2024-04-29 09:57

Pradžioje demonstrantai susirinko Respublikos aikštėje ir tada pradėjo „Žygį už Europą“ parlamento kryptimi. Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ balandžio pradžioje pareiškė, kad prieš metus po masinių protestų atšauktas įstatymo projektas pakoreguotas vėl bus pateiktas balsavimui. Balandžio viduryje po pirmojo svarstymo jam buvo pritarta.

Įstatymo projektas numato, kad organizacijos, kurios bent 20 proc. savo lėšų gauna iš užsienio, turi užsiregistruoti valdžios institucijose. Kritikai įžvelgia paraleles su „užsienio agentų“ įstatymu Rusijoje, kuris leidžia tenykštėms institucijoms imtis priemonių prieš kritišką žiniasklaidą ir organizacijas.

Įstatymo planai vėl sukėlė masinius protestus buvusioje sovietinėje respublikoje. Ir ES paragino Tbilisį atsisakyti įstatymo. Sakartvelas nuo gruodžio oficialiai yra ES šalis kandidatė.

Įstatymas parlamente dar turi būti priimtas antruoju ir trečiuoju svarstymu. Proeuropietiška prezidentė Salomė Zurabišvili gali įstatymą vetuoti, tačiau vyriausybei ištikimi parlamentarai turi pakankamą daugumą, kad veto atmestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.