Lenkija jau ruošiasi D. Trumpo atėjimui į valdžią: teigia, kad turi slaptą ginklą

Lenkijos vyriausybė tiki turinti slaptą ginklą, galintį nuteikti Donaldą Trumpą prieš Rusijos lyderį Vladimirą Putiną. Tai – valdžią neseniai praradę šalies dešinieji, rašo „Politico“.

 A. Duda ir D. Trumpas<br> Reuters/scanpix
 A. Duda ir D. Trumpas<br> Reuters/scanpix
Donaldas Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Donaldas Tuskas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ukrainos kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
 A. Duda<br>V.Skaraičio nuotr.
 A. Duda<br>V.Skaraičio nuotr.
 A. Duda<br>V.Skaraičio nuotr.
 A. Duda<br>V.Skaraičio nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA/ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA/ELTA nuotr.
A. Duda.<br>EPA/ELTA nuotr.
A. Duda.<br>EPA/ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA/ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA/ELTA nuotr.
V. Orbanas ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Orbanas ir D. Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas: J. Bideno administracija naudoja gestapo taktiką<br>EPA/ELTA
D. Trumpas: J. Bideno administracija naudoja gestapo taktiką<br>EPA/ELTA
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2024-05-10 11:17, atnaujinta 2024-05-10 11:20

Balandžio pabaigoje JAV Kongresas atblokavo 60,8 mlrd. dolerių pagalbos Ukrainai paketą. Tuo metu Lenkijos opozicinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) įstatymų leidėjai suskubo skelbti, kad tai įvyko dėl vieno iš jų – prezidento Andrzejaus Dudos.

Jis buvo vos prieš kelias dienas susitikęs su D. Trumpu Niujorke ir dvi su puse valandos kalbėjosi apie Ukrainos karinius poreikius. Jis taip pat susitiko su Atstovų Rūmų pirmininku Mike'u Johnsonu.

„Dideli plojimai prezidentui Andrzejui Dudai, kuris įgijo galingų išteklių kovai su rusiškuoju imperializmu“, – svetainėje „X“ rašė PiS įstatymų leidėjas Dariuszas Mateckis.

„Prezidentas Andrzejus Duda gali džiaugtis gerai atliktu darbu Lenkijai ir visam regionui“, – pridūrė kitas PiS parlamento narys Marcinas Przydaczas.

Politiškai susiskaldžiusioje Lenkijoje premjero Donaldo Tusko vadovaujama vyriausybė ir PiS kariauja dėl visko.

Nesutarimai kyla nuo ES iki abortų, visuomeninės televizijos, teisinės valstybės, naujo oro uosto statybos projekto ir net elektromobilių. Tačiau dėl vieno aršūs oponentai tikrai sutaria: būtina kurti gerus santykius su D. Trumpu.

„Tikiu, kad per susitikimą Niujorke prezidentas atsižvelgė į Lenkijos vyriausybės rekomendaciją ir pristatė Lenkijos požiūrį saugumo klausimais“, – svetainėje „X“ rašė D. Tuskas, senas A. Dudos priešas. – Šiais klausimais mums reikia kuo didesnio sutarimo ir kuo mažiau prieštaravimų.“

Taip yra todėl, kad abi abi politinės jėgos vieningai vertina Rusijos keliamą pavojų. Taip pat yra rizika, kad JAV pasitrauks iš NATO ir apleis Europą, jei antrą kartą prezidentu taps D. Trumpas.

Visgi svarbiausius Lenkijos nacionalinius interesus gali būti sunku ištransliuoti JAV.

Pasakojimas apie A. Dudos triumfą greitai virto lenkišku pokštu, įamžintu daugybėje lenkiškų memų ir net dainoje. Taip pat laidos „The Late Show“ vedėjas Stephenas Colbertas pašiepė Lenkijos prezidentą už tai, kad jis „pataikauja Trumpui“.

Kita vertus, A. Dudos susitikimas sutapo su D. Trumpo ir respublikonų politikos pokyčiais pagalbos Ukrainai srityje.

Praėjus dienai po susitikimo, D. Trumpas, kuris anksčiau palankiai atsiliepdavo apie V. Putiną ir kaltino Ukrainą dėl savo politinių bėdų, savo socialinio tinklo platformoje paskelbė: „Kaip visi sutinka, Ukrainos išlikimas ir stiprybė turėtų būti daug svarbesni Europai, o ne mums, bet tai svarbu ir mums! JUDĖK, EUROPA!“

Bičiulis A. Duda

PiS ir A. Duda turi nemažai praktikos, kaip šnekučiuotis su D. Trumpu – jam patinka, kai yra glostomas jo ego, rašo „Politico“.

PiS politikai nuolat kalba JAV konservatorių susirinkimuose. A. Duda buvo vienas iš vienintelių tarptautinių veikėjų, kurie nesutiko pasveikinti Joe Bideno su pergale 2020 m. rinkimuose, o 2018 m. PiS vyriausybė net sumanė pavadinti bazę Lenkijoje „D. Trumpo fortu“, kad suviliotų Baltuosius rūmus dislokuoti JAV karius Lenkijoje.

Lenkijos PiS, kartu su Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu, jau seniai yra D. Trumpo mėgstamų Europos partijų sąraše. Numatomas respublikonų kandidatas išreiškė savo simpatijas A. Dudai, kai jiedu susitiko Niujorke.

„[A. Duda] yra mano draugas, kartu praleidome ketverius puikius metus ir galbūt teks tai pakartoti“, – kalbėjo D. Trumpas. – Mes palaikome Lenkiją iki galo... labai gerbiu šią šalį ir labai gerbiu prezidentą.“

Visgi dabartinė Lenkijos vyriausybė atsargiai žiūri į D. Trumpą.

Lenkijos ministras pirmininkas D. Tuskas anksčiau atkreipė dėmesį į D. Trumpą dėl jo „antiukrainietiškų nuotaikų“ ir „prorusiško požiūrio“. Jis ragino M. Johnsoną imtis veiksmų dėl pagalbos paketo.

Užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis kovo mėnesį socialiniuose tinkluose paskelbė vaizdo įrašą bei paragino Lenkijos nacionalistus ir konservatorius pasinaudoti tariamais ypatingais santykiais su D. Trumpu.

„Ukrainai reikia paramos... todėl kreipiuosi į mūsų nacionalistus, į tuos, kurie palaikė Donaldą Trumpą... priversdami Lenkijos visuomenę patikėti, kad su [juo] juos sieja ypatingi santykiai. Dabar yra tinkamas momentas pasinaudoti ta įtaka, jei ji iš tikrųjų egzistuoja“, kalbėjo R. Sikorskis.

Vėliau R. Sikorskis pritarė A. Dudos pasisakymams dėl Ukrainos prieš susitikimą su D. Trumpu.

Praėjusią savaitę užsienio reikalų vadovas davė interviu „Axel Springer“. Jis kalbėjo, kad D. Trumpo pozicija dėl Ukrainos „nėra tokia juoda ir balta, kaip mano kai kurie žmonės“.

„Donaldas Trumpas buvo teisus ragindamas mus visus Europoje daugiau išleisti gynybai“, – interviu sakė R. Sikorskis. Jis pridūrė, kad D. Trumpas taip pat siuntė Ukrainai prieštankinių raketų „prieš karą, kai kiti to nedarė“.

Valdžios užkalbėtojas

A. Duda taip pat susitiko su Parlamento pirmininku M. Johnsonu, kuris pasipriešino savo Respublikonų partijos radikalams, kad prastumtų pagalbos paketą.

Vis dėlto A. Dudos vaidmuo gali būti pernelyg sureikšmintas. JAV politiką retai kada smarkiai keičia pašaliniai asmenys.

ES įstatymų leidėjas Andrzejus Halickis, kuris yra D. Tusko dešinioji ranka Briuselyje, juokėsi iš minties, kad A. Duda ir PiS vieni galėjo pakeisti D. Trumpo nuomonę dėl Ukrainos.

„Nesąmonė“, – sakė jis „Politico“ ir pavadino tokius PiS įstatymų leidėjų pareiškimus „juokingu išsisukinėjimu“.

Vis dėlto, D. Tusko mato galimybę pasinaudoti savo dešiniųjų kolegų ryšiais.

„Kartais tenka groti keliais fortepijonais ir naudoti skirtingus diplomatinius kanalus, kad pasiektumėte tai, ko norite“, – sakė A. Halickis.

Vis dėlto, dauguma politikos analitikų sutinka, kad A. Dudos susitikimas su D. Trumpu ir vėlesnis pastarojo tono pasikeitimas Ukrainos klausimu veikiau buvo nulemtas atsitiktinumo, o ne Lenkijos įtikinėjimo.

„Šis prezidento Andrzejaus Dudos ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo susitikimas tikriausiai buvo malonus... bet šiuo atveju tai neturėjo reikšmės. Neperdėkime“, – Lenkijos laikraščiui „Fakt“ aiškino politologas Zbigniewas Lewickis.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.