Iš Maskvos – pasiaiškinimai dėl pranešimų apie sienų keitimą Baltijos jūroje Rusijos planai dingo iš oficialios svetainės

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie Rusijos planus pakeisti Baltijos jūros sienas su Lietuva ir Suomija, Maskva paskelbė pirmuosius paaiškinimus. Valstybinės naujienų agentūros cituojamas aukšto rango pareigūnas pareiškė, kad Rusija neketina peržiūrėti savo teritorinių vandenų ir ekonominės zonos.

 Rusijos orlaivis virš Baltijos jūros.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos orlaivis virš Baltijos jūros.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 12:53 PM, atnaujinta May 22, 2024, 6:17 PM

Pasak agentūros „Interfax“ karinio-diplomatinio Rusija neketina keisti savo teritorinių vandenų, ekonominės zonos, šelfo ir valstybės sienos linijos pločio Baltijos jūroje.

„Nebuvo ir nėra ketinimų peržiūrėti Rusijos Federacijos teritorinių vandenų, ekonominės zonos, kontinentinio šelfo prie žemyninės pakrantės ir valstybės sienos linijos Baltijos jūroje pločio“, – trečiadienį žurnalistams sakė karinis-diplomatinis šaltinis.

Kremlius teigia, kad Rusijos gynybos ministerijos planas pakeisti jūrų sienas neturi jokių politinių tikslų. Tačiau Kremlius taip pat teigia, kad įtampa Baltijos jūroje padidėjo.

Rusijos vadovo Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pakomentavo Rusijos valstybinės naujienų agentūros „TASS“ , finansų laikraščio „RBK“ ir laikraščio „The Moscow Times“ pranešimą, kad Rusijos gynybos ministerija siūlo vyriausybei perkelti jūrų sienas Baltijos jūroje.

Rusijos valdžios institucijos vienašališkai nusprendė pakeisti šalies jūrų sienas su Lietuva ir Suomija Baltijos jūroje, tvirtinama teisės aktų portale paskelbtame vyriausybės nutarimo projekte, trečiadienį paskelbė leidinys „The Moscow Times“.

Vėliau Suomijos naujienų portalas „Yle“ pastebėjo, kad trečiadienį po vidurdienio iš Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainės dingo skelbimas dėl sienos perkėlimo jūrų zonoje. Dokumentas iš puslapių dingo po to, kai „karinis-diplomatinis šaltinis“ Rusijos naujienų agentūroms paneigė sienų perkėlimą.

Šiame dokumente, kurį parengė Rusijos gynybos ministerija, sakoma, kad Rusija ketina paskelbti dalį vandenų rytinėje Suomijos įlankos dalyje bei teritorijoje netoli Kaliningrado srities Baltijsko ir Zelenogradsko miestų savo vidiniais vandenimis.

Tam, kad galėtų pasiekti šį tikslą, Rusija pakeitė taškų, nustatančių bazines linijas, nuo kurių matuojamas Rusijos teritorinės jūros ir gretimos zonos palei pakrantę bei salas plotis, geografines koordinates.

Remiantis vyriausybės nutarimo priedu, pasienyje su Suomija Rusijos vyriausybė planuoja pakoreguoti koordinates prie Jagrų, Somerso, Hoglando, Rodšero, Malyj Tiuters ir Vigrundo salų, taip pat prie šiaurinės įplaukos į Narvos upę.

Tuo metu pasienyje su Lietuva Rusija ketina peržiūrėti teritorijas palei Kuršių neriją, Tarano kyšulį ir Baltijos neriją.

Gynybos ministerija siūlo pripažinti 40 metų senumo Sovietų Sąjungos Ministrų Tarybos dekretą, reglamentuojantį sienas Baltijos jūroje, iš dalies „negaliojančiu“.

Dokumentas dėl sienų peržiūros, kurio Suomijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministerijos kol kas oficialiai nekomentavo, buvo pristatytas beveik tuo pat metu, kai Rusija pradėjo taktinių branduolinių ginklų pratybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.