Po naujausių V. Putino provokacijų Baltijos šalyse – sujudimas ES: ragina pasiaiškinti

Rusija negali atsispirti Baltijos vandenų išbandymui, rašo Briuselio leidinys „Politico“. Praėjus vos dienai po to, kai Kremliaus gynybos ministerija šios savaitės pradžioje ištrynė grasinimą perbraižyti sienas Baltijos jūroje, Rusijos pasieniečiai pašalino daugiau kaip 20 plūdurų Narvos upėje – vandens kelyje palei Estijos ir Rusijos sieną. Europos Sąjungos (ES) vadovai pasmerkė šį žingsnį kaip Rusijos provokacinį elgesį su kaimynėmis.

Narvos upė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Narvos upė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Narvos upė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Narvos upė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Estija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Estija.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 24, 2024, 2:28 PM, atnaujinta May 24, 2024, 5:13 PM

„Šis pasienio incidentas yra platesnio Rusijos hibridinių veiksmų modelio dalis, be kita ko, prie jos jūrų ir sausumos sienų Baltijos jūros regione“, – penktadienį pareiškime sakė ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis.

„Europos Sąjunga tikisi, kad Rusija pateiks paaiškinimą dėl plūdurų pašalinimo ir nedelsiant juos grąžins“, – sakė jis. Rusija dar nepateikė viešų komentarų.

Rusijos lyderis Vladimiras Putinas nuo 2022 m. vasario mėn. vykdo plataus masto invaziją į Ukrainą ir kursto baimę kitose kaimyninėse šalyse revanšistine laikysena bei hibridiniais proto žaidimais.

Kiekvieną pavasarį Estija ir Rusija Narvos upėje įrengia plūdurus sienai žymėti, vietos žiniasklaidai sakė Estijos sienos apsaugos pareigūnas Eerikas Purgelis.

Kadangi upės dugnas laikui bėgant keičiasi, abi šalys kasmet turi patikslinti farvaterį.

„Nuo 2023 m. Rusija nesutinka su Estijos pozicijomis dėl plūdurų išdėstymo. Pagal 2022 m. susitarimą nusprendėme vasaros sezonui įrengti plūduriuojančius ženklus, todėl jie būtini, kad būtų išvengta navigacinių klaidų“, – sakė E.Purgelis.

Šiemet Rusija pranešė, kad nesutinka su maždaug pusės iš 250 pasienio plūdurų vietomis. Estija įrengė plūdurus vadovaudamasi 2022 m. pasienio tarnybų sudaryta sutartimi dėl valstybės sienos ir susitarimu dėl plūdurų išdėstymo. Pirmieji 50 plūdurų buvo įrengti gegužės 13 d., o Rusija pašalino maždaug pusę jų.

Estija iškvietė Rusijos ambasadorių pasiaiškinti dėl to, ką ji pavadino „provokaciniu pasienio incidentu“.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: pabėgėlių integracija – nauda ar žala darbo rinkai?