Rusijoje užsidegė bombonešis, kuriuo skrido ir patikimu vadino V. Putinas

Rusijoje kovo 11 d. užsidegė Rusijos viršgarsinis strategines raketas nešantis bombonešis TU-160M, kuriuo anksčiau skrido šalies vadovas Vladimiras Putinas, atskleidė rusų žurnalistai.

V. Putino skrydis bombonešiu TU-160M.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putino skrydis bombonešiu TU-160M.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2024, 6:21 PM, atnaujinta May 24, 2024, 6:23 PM

Kaip rašo Rusijos atvirųjų šaltinių projektas „VChK-OGPU“, ruošiantis kilti užsidegė ir buvo sunaikintas vienas iš orlaivio variklių, o išplitus liepsnoms sudegė dar trys. Bombonešiui esą padaryta didelė žala, o visų modelių su tokiais varikliais skrydžiai buvo laikinai sustabdyti.

Pažymima, kad kalbama apie TU-160M, kurio uodegos numeris 801. Projekto „Telegram“ žinutėje teigiama, kad būtent šiuo orlaiviu vasario 22 d. skrido V.Putinas.

Pasak žurnalistų, gaisras ir pirmojo variklio sprogimas įvyko dėl sugedusios variklio turbinos atramos destrukcijos. Avarijos metu variklis po kapitalinio remonto buvo veikęs apie 50 valandų.

Galimas sabotažas

Variklių gamintoja „UAB ODK“, būdama suinteresuota nuslėpti nusikalstamus faktus, jau 2,5 mėnesio blokuoja ne tik Valstybinės komisijos darbą, bet ir FSB, Tyrimų komiteto, Valstybinio tyrimų komiteto, Užsienio žvalgybos tarnybos, Nepaprastųjų situacijų ministerijos prieigą prie incidento duomenų, neleidžia atskleisti informacijos žiniasklaidoje, rašo kanalas.

Kaip teigiama, pirmojo variklio gaisras ir sprogimas įvyko dėl sugedusios variklio turbinos atramos gedimo. Avarijos metu variklis po UAB „UDC“ atlikto kapitalinio remonto veikė apie 50 valandų, o tai reiškia, kad UAB „UDC“, numatydama katastrofiškas pasekmes, galėjo sąmoningai sumontuoti nekokybišką atramą.

Neatmetama galimybė, kad kituose varikliuose buvo sumontuoti falsifikuoti mazgai ar dalys, tačiau „UDC“ draudžia tokius patikrinimus, nes baiminasi aptikti falsifikatus.

Kaip teigia „VChK-OGPU“, šis galimas sabotažas – ne pirmas ir ne paskutinis UAB „UDC“ ir jų globėjų veikloje. Dėl TV-117ST variklio gaisro 2021 m. sudužo eksperimentinis karinis transporto lėktuvas IL-112B, žuvo trys bandymų pilotai. Valstybei padaryta materialinė žala siekia dešimtis milijardų rublių, tačiau už avariją atsakinga UAB „UDC“ neatlygino valstybei padarytos žalos ir blokavo baudžiamosios bylos iškėlimą.

2021 m. UAB „UDC“ pardavė UAB „V. V. Černyšovo gamykla“ variklių gamyklos žemės sklypą ir gamybinį kompleksą už 11 mlrd. rublių (reali turto vertė buvo bent 2–3 kartus didesnė, galima tik spėlioti, kieno kišenėse nusėdo šis dešimčių milijardų skirtumas). Iš pardavimo gautos lėšos nebuvo panaudotos naujų lėktuvų IL-112V statybos išlaidoms kompensuoti ar nukentėjusiesiems padėti, rašo „VChK-OGPU“.

V. Putino skrydis bombonešiu Tu-160M

UNIAN primena, kad vasario 22 d. Kremliaus šeimininkas atliko pusvalandžio trukmės skrydį modernizuotu strateginiu bombonešiu Tu-160M Tatarstane.

Po skrydžio V.Putinas žurnalistams sakė, kad tai „patikimas“ ir modernizuotas orlaivis, kurį galėtų priimti į savo sudėtį Rusijos karinės oro pajėgos.

Taip pat pranešta apie jo vizitą Kazanės lėktuvų gamykloje, kur jam buvo pristatyti keturi Tu-160M, iš kurių du buvo nauji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.