Šiaurės Korėjos vaikų darželiuose - neapykantos pamokos

Pchenjane esančiame vaikų darželyje ant grupės sienos kabo didžiulis plakatas, vaizduojantis ryžtingus vaikus, kurie ginklais atakuoja JAV kareivį. Šio šalme – skylė, ant veido – tvarstis, o iš burnos jam teka kraujas.

Pchenjane esančio darželio kieme vaikai "kariauja" su amerikiečiais.<br>AP
Pchenjane esančio darželio kieme vaikai "kariauja" su amerikiečiais.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2012, 1:55 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:03 PM

„Mums patinka žaisti karinius žaidimus ir nukauti amerikiečių nenaudėlius“, - tokį užrašą galima perskaityti plakato viršuje.

Kitas plakatas vaizduoja amerikietį su kilpa ant kaklo. Užrašas ant jo skelbia: „Išnaikinkime JAV imperialistus.“

Toks neapykantos amerikiečiams mokymas darželiuose ne mažiau svarbus už mokymąsi skaičiuoti.

Ant lentynų darželio grupėse rikiuojasi žaisliniai tankai ir šautuvai. Įstaigos direktorė ištraukia amerikiečio kareivio manekeną su paukštiška nosimi ir šiaudų spalvos plaukais bei paaiškina, kad darželinukai jį daužo su lazdomis arba mėto į lėlę akmenis. Pasak jos, tai mėgstamiausias vaikų žaidimas lauke.

Moteris akimirkai susigėsta, kai trys naujienų agentūros „Associated Press“ žurnalistai, įskaitant vieną amerikietį, eina pro antiamerikietiškus plakatus. Tačiau šis Yun Song Sil drovumas greitai išgaruoja.

„Mūsų vaikai nuo ankstyvo amžiaus yra mokomi apie amerikiečių nenaudėlius“, - ištaria ji frazę, kuri čia tokia įprasta, jog jai atrodo, kad nieko blogo taip kalbėti apie amerikiečius.

Du priešai – JAV ir Japonija

Šiaurės Korėjos vaikai mokomi, kad jie turi du pagrindinius priešus: japonus, kurie buvo okupavę jų šalį nuo 1910 iki 1945 metų, ir JAV, kuri kovėsi su šiaurės korėjiečiais per 1950-1953 metų Korėjos karą.

Jiems įteigiama, kad Šiaurės Korėjos gynyba prieš išorės jėgas – ypač JAV, kuri kaimyninėje Pietų Korėjoje yra dislokavusi daugiau kaip 28 tūkst. karių, - yra jų šalies užsienio politikos stuburas.

Ir jie skatinami siekti keršto, netgi jeigu jų vyriausybė sako, kad nori taikos su Jungtinėmis Valstijomis.

„Jie sako savo žmonėms, kad taikos su JAV negali būti, - tvirtina amerikiečių mokslininkas Brianas Myersas, kuris tyrinėja Šiaurės Korėjos propagandą savo 2010 metais išleistoje knygoje „Švariausios varžybos: kaip šiaurės korėjiečiai mato save ir kodėl tai svarbu“ (The Cleanest Race: How North Koreans See Themselves and Why It Matters). - Jie labai aiškiai informuoja mases, kad ši neapykanta tęsis amžinai.“

Tiesa, pastaraisiais metais propagandiniai antiamerikietiški plakatai jau nėra dominuojantys. Dabar valdžia nusprendė tautos dėmesį nukreipti į ekonomiką. Pchenjano gatvėse iškabintuose transparantuose daugiausia vaizduojami kareiviai su šalmais ir darbininkai gamyklose.

Plakatai vaikams kelia siaubą

Vis dėlto plakatai ir mokymo programa darželiuose liko ta pati. Vos vienas žvilgsnis vidun atskleidžia, kad, nepaisant už uždarų durų vykstančios JAV ir Šiaurės Korėjos diplomatijos, keturmečiams vis dar diegiama, kad „jankių imperialistai“ yra didžiausi jų valstybės priešai.

Pchenjano vaikų darželyje amerikiečių kareiviai yra vaizduojami kaip kraugeriški barbarai su didelėmis nosimis ir žiauriomis akimis. Apnuoginę dantis jie degina kalinių kūnus karšta geležimi, siundo ant moterų laukinius šunis ir replėmis rauna mergaitėms dantis. Viename piešinyje amerikietis kareivis su batu traiško mergaitę, kuriai iš burnos bėga kraujas, o akys pritvinkusios baimės ir skausmo.

„Amerikiečių imperialistai ir japonų militaristai yra amžini Šiaurės Korėjos žmonių priešai“, - skelbia ant sienos pakabinta velionio šalies diktatoriaus Kim Jong-ilo citata. Ji puikuojasi klasėje, kurioje vaikai mokomi antiamerikietiškų disciplinų.

„Pagrindinė jų propagandos mintis yra ne tai, kad reikia būti pasiruošusiems užpuolimui, bet tai, kad reikia būti pasiruošusiems kerštui“, - sako B. Myersas.

Amerikiečiai taip pat piešiami su branduoliniais simboliais ant šalmų. Taip valdžia siekia pabrėžti, kad JAV kelia atominę grėsmę jų regionui. Kabo ir žemėlapis, kuriame pažymėtos vietos, kur tariamai Pietų Korėjoje yra laikomos raketos ir naikintuvai.

JAV neigia, kad Pietų Korėjoje laiko branduolinį ginklą.

Istorija pateikiama savaip

Darželis, kuriame apsilankė užsienio žurnalistai, yra pavyzdinis. Ryte vaikai išsirikiuoja į eilę ir atlieka gimnastikos pratimus, padainuoja patriotinių dainų. Pasak direktorės, per priešpiečius jie maitinami ryžiais, žuvimi ir sojų varške. Mažyliai mokomi dainuoti, šokti ir važinėtis vienaračiais. Pavakariams valgo užkandžius ir geria sojų pieną.

Istorijos pamokose vaikai klausosi pasakojimų apie Kim Jong-ilo vaikystę, gyvenimą japonų priespaudos metais ir apie Korėjos karą.

„Pirmiausia mes išaiškiname, kad Amerikos imperialistai pradėjo karą, - švelniu balsu kalba jau 15 metų darželyje dirbanti auklėtoja. - Tada įvyko tragedija, kuri mūsų tautą suskaldė į dvi dalis. Nuo to laiko mūsų žmonės turėjo kentėti skausmą dėl to, kad tiek metų turi gyventi atskirai.“

Už Šiaurės Korėjos ribų leidžiamos knygos pasakoja kitą įvykių versiją. Vakarų vadovėliuose rašoma, kad, praėjus dviem metams po to, kai Šiaurės ir Pietų Korėjos pasiskelbė esančios atskiros respublikos, šiaurės korėjiečių kareiviai 1950 metų birželio 25 d. įžygiavo į kaimynų sostinę Seulą. JAV vadovaujamos Jungtinių Tautų ir Pietų Korėjos pajėgos kariavo su komunistinės Šiaurės Korėjos armija, kurią rėmė Kinija. Šis karas dėl pusiasalio kontrolės truko trejus metus. JAV ir Šiaurės Korėja taiką paskelbė 1953 m. Iki šiol dvi Korėjos yra atskiros valstybės.

Piešiniuose atsispindi vaikų mintys

Vienas mėgstamiausių darželinukų užsiėmimų – piešimas. Pasteliniais pieštukais jie dėsto savo įspūdžius ant popieriaus lapų. Viena mergaitė nupiešė ryškiai mėlyną žuvį. Šalimais sėdintis berniukas savo lapą nubarstė tankais.

Kitas berniukas pavaizdavo visą mūšio lauką: Šiaurės Korėjos lėktuvas meta bombas ant negyvų kruvinų amerikiečių kareivių. Ant jų byra granatos ir važiuoja tankai. Kūrinį užbaigia akcentas – užrašytas Pietų Korėjos prezidento vardas.

Paprastai į šiaurės korėjiečių neapykantos akiratį pietų korėjiečiai, kurie yra laikomi JAV marionete, nepatenka. Tačiau Pietų Korėjos prezidento Lee Myung-bako griežta politika Šiaurės atžvilgiu įsiutino izoliuotos valstybės vadovus.

Geriausi vaikų darbai yra prisegami prie lentos. Pirmajame spalvotais pieštukais nupieštas berniukas su mėlyna kepure, dygliuotu vėzdu užsimojęs prieš miniatiūrinį amerikiečių kareivį. Antrasis vaizduoja Šiaurės Korėjos naikintuvus, metančius bombas ant liepsnose skendinčių amerikiečių kareivių. Trečiame vyras su šalmu, ant kurio parašyta „U.S.“, klūpi ir maldauja pasigailėti, o jam per galvą daužia lazda.

Visų šių pratybų darželiuose kulminacija įvyksta birželio 1 d. - Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Tądien visos nacijos vaikai pasipuošia karinėmis uniformomis, apsiginkluoja žaisliniais šautuvais ir dalyvauja šventiniuose žaidimuose. Šio mėnesio pirmą dieną Pchenjane vykusioje šventėje vaikai rikiavosi į eilę, kad galėtų trinktelėti savo ginklais manekenams, vaizduojantiems amerikiečių kareivius.

Vis dėlto vaikai, pamatę taip retai savo šalyje sutinkamą amerikietį, parodo daugiau susižavėjimo, nei baimės. Užuot sprukę slėptis, jie mojuoja rankomis ir šaukia: „Hello!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.