Ženevoje sutarta, kad laikinajai Sirijos vyriausybei galės priklausyti ir dabartinio režimo atstovai (papildyta)

Ženevoje vykusioje tarptautinėje Sirijos klausimui skirtoje konferencijoje sutarta, kad laikinajai Sirijos vyriausybei galės priklausyti ir dabartinės vadovybės atstovai. Toks buvo Kinijos ir Rusijos reikalavimas, praneša agentūra AFP.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 1, 2012, 3:11 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:37 PM

Sirijos specialiojo pasiuntinio Kofi Annano kvietimu, susitikime Ženevoje dalyvavo veto teisę JT Saugumo Taryboje turinčių šalių - JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos ir Kinijos užsienio reikalų ministrai, taip pat Kataro, Kuveito, Turkijos ir Irako diplomatijos vadovai. Jie tarėsi, kaip išgelbėti K. Annano taikos planą, kuris numato paliaubas ir dialogą tarp vyriausybės ir opozicijos.

Po kelias valandas trukusių sunkių derybų K. Annanas perskaitė baigiamąjį pareiškimą. Jame teigiama, kad pereinamojo laikotarpio Sirijos vyriausybei „galėtų priklausyti dabartinės vyriausybės ir opozicijos, taip pat kitų grupuočių nariai“. Ji turėtų būti sudaryta abipusiu sutarimu.

Atsakydamas į klausimą, ką tai reikš Basharo al Assado ateičiai, K. Annanas sakė, kad dokumente įvardytos „gairės ir principai“, kaip Sirijos partijoms padėti įveikti pereinamąjį laikotarpį. B. al Assado ateitis esą priklauso nuo proceso dalyvių. Tačiau jis abejojąs, „kad sirai į šalies vadovybę rinktų žmones, susitepusius rankas krauju“.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pareiškė, kad kelias laikotarpiui po B. al Assado nutiestas. „B. al Assadas turi pasitraukti“, - pabrėžė ji. Jis esą negali priklausyti laikinajai vyriausybei, nes yra susitepęs krauju.

Vašingtonas, anot H. Clinton, JT Saugumo Taryboje ir toliau sieks rezoliucijos, numatančios „tikrus ir betarpiškus padarinius“ Sirijai už reikalavimų nevykdymą, įskaitant sankcijas. Rusija ir Kinija iki šiol trukdė priimti rezoliucijas dėl Sirijos.

Britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as pripažino, kad tai buvo „kompromisinis susitarimas“, nes Rusija išpūtė faktą, jog įtikino kitas pasaulines galias, kad būtų „nepriimtina“ neįtraukti į pereinamąjį procesą kokios nors šalies.

Rusija, kuri yra sena Sirijos sąjungininkė, nenori nušalinti B. al Assado, net jeigu Maskvos ir Damasko santykiai yra atvėsę.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė: „Kaip tiksliai bus atliekamas darbas dėl pereigos prie naujo etapo, nuspręs patys sirai“.

Kinijos užsienio reikalų ministras Yang Jiechi taip pat pabrėžė, kad „pašaliečiai negali priimti sprendimų už Sirijos liaudį“.

Nesutarimams anksčiau šeštadienį keliant pavojų deryboms, K. Annanas perspėjo, kad istorija nežiūrės palankiai į lyderius, kuriems nepavyksta parengti strategijos kraujo liejimui Sirijoje nutraukti.

Nesugebėjus rasti vieningos pozicijos, taip pat būtų iškilęs pavojus, kad konfliktas, kuris šioje strategiškai svarbioje Artimųjų Rytų valstybėje per metus ir keturis mėnesius jau pareikalavo 15,8 tūkst. žmonių gyvybių, gali išplisti visame regione ir sukelti pasauliui naujų grėsmių, sakė K. Annanas, buvęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius.

„Istorija yra niūri teisėja - ir ji mus griežtai teis, jei pasirodysime nesugebantys šiandien pasukti teisingu keliu“, - sakė K. Annanas penkioms nuolatinėms JT Saugumo Tarybos narėms - JAV, Rusijai, Didžiajai Britanijai, Kinijai ir Prancūzijai, taip pat - regioninėms galioms Katarui, Turkijai, Kuveitui ir Irakui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.