Arabai įsigeidė svetimšalių karių

Kai turi labai daug pinigų, savo įgeidžių gali ir neriboti. Taip elgiasi turtingi arabai, savo šalies saugumą patikėję užsieniečiams.

Tūkstančius Kolumbijos kariškių suviliojo gundantis JAE pasiūlymas.
Tūkstančius Kolumbijos kariškių suviliojo gundantis JAE pasiūlymas.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times” ir "Lietuvos ryto" inf.

Jul 9, 2012, 8:43 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:11 AM

Bent jau taip elgiamasi Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE). Nedidelė, tačiau naftos turtinga Persijos įlankos valstybė gali sau leisti viską: statyti dangoraižius, kurti dirbtines salas, įsigyti naujausios ir brangiausios technikos stebuklų.

Pavyzdžiui, karinės paskirties. Prieš 20 metų nedidelėms ir kukliai ginkluotoms šalies pajėgoms buvo mesta dešimtys milijardų dolerių.

Patys arabai kariauja nenoriai, todėl JAE įprasta samdytis pigesnę darbo jėgą. Specialistų ieškoma visame pasaulyje – paprastesnius darbus atlieka darbuotojai iš Pietryčių Azijos, sudėtingesni patikimi Vakarų šalių privačioms saugumo bendrovėms.

Tačiau dabar JAE nusprendė, kad ir galimam karui ruoštis galima svetimomis rankomis. Kam tarnauti kariuomenėje, jei gali ją nusipirkti?

Ir visai nesvarbu, iš kur. Bizantijos imperija samdėsi vikingus, Vatikanas nuo seno tradiciškai turi šveicarų gvardiečius, saugančius popiežių, Prancūzija bei Ispanija turi svetimšalių legionus, o JAE nusprendė, kad svarbias šalies gynybos pareigas galima patikėti Kolumbijos kariškiams.

Iš pradžių per prieštaringai pagarsėjusį privatų kontraktininką, buvusios įmonės „Blackwater” įkūrėją Eriką Price’ą JAE nusisamdė per 800 buvusių Kolumbijos kariškių.

Patyrę, džiunglėse vykusiose kovose su sukilėliais bei narkobaronais užgrūdinti, Kolumbijos šiaurėje esančioje dykumoje išlikimo pratybas atlaikę kariai patiko arabams. Tad jų panoro daugiau. Gerokai daugiau.

Anot šaltinių, Kolumbijos armija gerokai sunerimusi, mat ją palikti staiga panoro per 3 tūkstančius kariškių. Niekas nė nemėgina slėpti, kokia tokio sprendimo priežastis – Kolumbijos armijoje kariškis per mėnesį gauna apie 530 dolerių (1,4 tūkst. litų).

JAE, nelygu patirtis ir laipsnis, kolumbiečiams siūlo nuo 2,8 tūkst. iki 18 tūkst. dolerių (nuo 7,6 tūkst. iki 49 tūkst. litų) per mėnesį.

Įdomu tai, kad JAE kuria ne šiaip atskiras samdinių pajėgas – išeiviai iš Kolumbijos galės persikelti su šeimomis, gauti JAE pilietybę ir taps visateisiais JAE kariškiais.

Tiesa, jie galės pasirinkti tikėjimą – jei norės, liks katalikai arba priims islamą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.