Musulmonams pradedant Ramadano pasninką Tailando pietus sukrėtė sprogdinimai

Indonezijoje, Malaizijoje ir

Tailande, kuri gyventojų daugumą sudaro budistai, ramadano metą aptemdė du sprogdinimai.<br>Reuters
Tailande, kuri gyventojų daugumą sudaro budistai, ramadano metą aptemdė du sprogdinimai.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 21, 2012, 3:32 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:22 PM

Antroji didžiausia musulmonų organizacija Indonezijoje „Muhammadiyah“ paskelbė 30 mln. savo sekėjų, kad Ramadanas prasideda penktadienį, tačiau šios 190 mln. gyventojų turinčios šalies vyriausybė nurodė, kad šventasis mėnuo oficialiai prasidės šeštadienį.

Musulmonai Tailande taip pat pradėjo Ramadaną penktadienį, o malaiziečiai - šeštadienį. Indijoje, Pakistane ir Bangladeše šventasis mėnuo prasidės šeštadienį arba sekmadienį.

Musulmonai tiki, kad per Ramadaną Dievas apreiškė pranašui Muhammadui (Muhamadui) pirmuosius Korano tekstus.

Ramadano, devintojo ir švenčiausio mėnesio musulmonų kalendoriuje, pradžią tradiciškai nurodo jauno Mėnulio pasirodymas. Kiekvienais metais šis šventasis mėnuo pradedamas 11 dienų anksčiau.

Šventojo mėnesio metu musulmonai nuo aušros iki sutemų turi susilaikyti nuo maisto, gėrimų ir lytinių santykių. Per Ramadaną dienos metu gyvenimo ritmas sulėtėja, tačiau suaktyvėja nuo iftaro - pasninko nutraukimo saulei leidžiantis, iki suhuro, paskutinio valgio prieš aušrą. Tuo metu saikingai valgoma, lankomi draugai ir artimieji.

Musulmonų šventojo mėnesio pradžia buvo aptemdyta pietų Tailande, kur gyvena daugiausiai šios šalies musulmonų. Šiame regione sukilėlių smurtas yra nusinešęs tūkstančius žmonių gyvybių.

Detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui Sungai Koloko mieste Narthivato provincijoje, jo komerciniame rajone užsiliepsnojo parduotuvės ir gyvenamieji namai, o virš incidento vietos pakilo juodų dūmų debesis.

Pasak policijos pulkininko Maitree Chimcherdo (Maitrio Čimčerdo), per šį išpuolį buvo sužeisti septyni žmonės, o keturi iš jų buvo trumpam įstrigę ant degančio pastato stogo. Pareigūnas nurodė, kad musulmonai sukilėliai buvo paslėpę savadarbę bombą pikape, pastatytame priešais vieną kompiuterių parduotuvę.

Tuo tarpu ketvirtadienio vakarą per pakelės bombos sprogimą Jalos provincijoje vienas kaimo gyventojas žuvo, o kitas buvo sužeistas, kai abu vyrai miškuose medžiojo voveres, nurodė policijos pulkininkas Wichai Jaengsakulas (Vidžajus Džaengsakulas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.