Irake didžiausia per pastaruosius dvejus metus smurto išpuolių banga nusinešė 91 gyvybę

Virtinė išpuolių Bagdade ir

Teroristai naudojo užminuotus automobilius ir pakelės bombas.<br>AP
Teroristai naudojo užminuotus automobilius ir pakelės bombas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2012, 4:32 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:24 PM

Dar 172 žmonės buvo sužeisti, o ši diena tapo kruviniausia Irake nuo 2010 metų gegužės.

Kovotojai įvykdė iš viso 22 atskiras atakas bent 14 miestų, sutrikdydami netvarią ramybę, nusistovėjusią šalyje nuo šeštadienio, kai prasidėjo musulmonų šventasis pasninko mėnuo Ramadanas.

Kruviniausia ataka pirmadienį tapo keli sprogdinimai Tadžio mieste, kuriame žuvo mažiausiai 42 žmonės, o dar 40 buvo sužeista, nurodė du medicinos pareigūnai.

Tuo tarpu dideliame šiitiškame Bagdade rajone, vadinamame Sadro miestu, sprogus užminuotam automobiliui žuvo 12 žmonių, o dar 22 buvo sužeisti, nurodė saugumo pareigūnai ir medikai.

„Ši ataka yra siaubingas nusikaltimas žmoniškumui, nes jie tai padarė per Ramadaną, kai žmonės laikosi pasninko“, - sakė vienas pagyvenęs incidento liudininkas, nenorėjęs viešinti savo vardo.

Dar trys žmonės žuvo detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui sostinės šiauriniame Huseinijos rajone.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl šių atakų, tačiau Irake veikianti „al Qaeda“ kovotojų grupuotė pastarosiomis dienomis buvo perspėjusi, kad sieks užvaldyti šalį.

Grupuotė „Irako islamo valstybė“ (ISI) garso pranešime, paskelbtame įvairiuose džihadistų forumuose, teigė pradėsianti atakuoti teisėjus ir prokurorus, taip pat paprašė sunitų genčių pagalbos kovoje dėl teritorijų, kurias ji kadaise kontroliavo.

„Pradedame naują etapą“, - sakoma pranešime, kurį veikiausiai skaitė Abu Bakras al Baghdadi, vadovaujantis ISI nuo 2010 metų gegužės.

„Svarbiausias prioritetas - visur išvaduoti musulmonus kalinius ir persekioti bei likviduoti teisėjus, tyrėjus bei jų apsaugininkus“, - pridūrė jis.

Bagdado pareigūnų nuomone, Irako „Al Qaeda“ yra gerokai susilpnėjusi, lyginant su jos klestėjimu 2006-2007 metais, tačiau vis dar pajėgi surengti įspūdingų atakų, nusinešančių daug žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.