Izraelis ruošiasi B. al Assado nuvertimui

Kaip informuoja agentūra, aptarti galimų prezidento Basharo al Assado nuvertimo padarinių į Izraelį atvyko specialus JAV valstybės departamento atstovas.

Sirijoje vyksta mūšiai, o kaimyninės valstybės nuogąstauja dėl šalyje esančio cheminio ginklo.<br>"Reuters"
Sirijoje vyksta mūšiai, o kaimyninės valstybės nuogąstauja dėl šalyje esančio cheminio ginklo.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2012, 4:11 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:24 PM

Kaip informuoja agentūra, aptarti galimų prezidento Basharo al Assado nuvertimo padarinių į Izraelį atvyko specialus JAV valstybės departamento atstovas.

Pasak B. Netanyahu, jo vyriausybė „turės veikti”, kad Sirijos cheminio ginklo atsargos nepakliūtų į ekstremistų rankas. Ministras pirmininkas pažymėjo, kad ši tema buvo viena svarbiausių derybose su Amerikos diplomatu.

Anksčiau Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas pareiškė, jog šalies ginkluotosios pajėgos pasiruošusios surengti specialią operaciją, kad regione nepaplistų Sirijos taktinės „žemė-žemė” tipo raketos ir cheminė ginkluotė.

Sirijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Jihadas Makdissi sako, kad Sirija cheminius ginklus gali panaudoti tik prieš užsienio agresiją.

„Sirija cheminius ginklus gali panaudoti tik prieš užsienio agresiją“, - sostinėje Damaske per spaudos konferenciją sakė J. Makdissi.

Sirija cheminių ginklų niekada nepanaudotų prieš civilius, sakė atstovas ir pridūrė, kad tokių ginklų atsargos yra saugios.

Pastaruoju metu buvo pareikštas susirūpinimas, kad Sirijos cheminiai ginklai gali patekti į sukilėlių, kovojančių prieš vyriausybę, rankas arba panaudoti režimo gynybai.

Organizacijos „GlobalSecurity.org“ duomenimis, Sirijos cheminių ginklų arsenalą sudaro daugiausia nervus paralyžiuojančios medžiagos - zarinas ir tabūnas, garstyčių dujos. Tikslus cheminių ginklų kiekis nėra žinomas.

Anot JAV Centrinės žvalgybos valdybos, Sirijos arsenalą sudaro keli šimtai litrų cheminių ginklų bei šimtai tonų kasmet pagaminamų medžiagų.

Praėjusią savaitę laikraštis „The Wall Street Journal”, remdamasis Amerikos žvalgybos duomenimis, pranešė, kad Sirijos vyriausybė gabena cheminę ginkluotę iš sandėlių, kur ji anksčiau buvo laikoma. Šių veiksmų priežastys tebėra neaiškios.

Savo ruožtu sukilėliai jau pareiškė, kad yra pasirengę užtikrinti sandėlių saugumą, bet nei amerikiečiai, nei izraeliečiai šiais pažadais nelabai tiki, kadangi B. al Assado priešininkai veikia nevieningai ir neturi bendros vadovybės.

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai pranešė, kad ES valstybių narių vyriausybės pirmadienį sutarė sugriežtinti Sirijai taikomą ginklų embargą ir sankcijas prezidentui B. al Assadui.

Per susitikimą Briuselyje ES užsienio reikalų ministrai nutarė praplėsti sankcijų sąrašą ir įšaldyti dar 26 žmonių turtą bei uždrausti jiems keliauti po ES šalis. Be to, ministrai nusprendė sankcijas taikyti dar trims Sirijos bendrovėms. Nuo šiol ES bendrovėms bus draudžiama su jomis dirbti. Taip pat pagal naujas ginklų embargo taisykles ES pareigūnai turės apieškoti lėktuvus ir laivus, jei bus įtariama, kad jais į Siriją gabenami ginklai arba kita draudžiama įranga.

Prieš susitikimą ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton sakė, kad šios priemonės yra svarbios, nes padės užkirsti kelią ginklų gabenimui į Siriją.

Sirija atmetė Arabų Lygos (AL) raginimą prezidentui B. al Assadui atsisakyti valdžios, pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Jihadas Makdissi.

„Apgailestaujame, kad Arabų Lyga nusirito iki šito lygio ryšium su viena šios institucijos valstybe nare, - sakė jis. - Šis sprendimas yra tik Sirijos žmonių, kurie vieninteliai yra savo vyriausybių likimo šeimininkai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.