B. Obama perspėjo B. al Assadą nepanaudoti cheminių ginklų (papildyta)

JAV prezidentas Barackas

Sirijos cheminio ginklo likimas kelia nerimą ne tik JAV ir Izraeliui.<br>"Reuters"
Sirijos cheminio ginklo likimas kelia nerimą ne tik JAV ir Izraeliui.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, "interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-24 14:47, atnaujinta 2018-03-17 21:44

Į keblią padėtį patekęs B.al Assado režimas anksčiau pagrasino panaudoti šiuos ginklus, jeigu prieš Siriją butų pradėta tarptautinė karinė intervencija, nors ir žadėjo nenukreipti jų prieš civilius.

„Atsižvelgiant į šio režimo cheminių ginklų atsargas, mes toliau aiškinsime B. al Assadui ir jį supantiems, kad pasaulis stebi, - B. Obama sakė per susitikimą su JAV veteranais vakarinėje Nevados valstijoje. - Jie bus laikomis atsakingais tarptautinės bendruomenės ir Jungtinių Valstijų, jeigu padarytų tragišką klaidą ir panaudotų tuos ginklus.“

Anksčiau Sirijos URM atstovas Jihadas Makdissi perspėjo, kad jo šalis gali panaudoti cheminius ginklus, jeigu būtų puolama iš išorės, tačiau vėliau paaiškino, jog jis netvirtina, kad Damaskas turi tokių ginklų.

JAV Valstybės departamento atstovė Victoria Nuland pareiškė, kad J. Makdissi pareiškimas yra „siaubingas ir šiurpinantis“, pridurdama, kad „bet koks galimas tokių ginklų panaudojimas būtų visiškai nepriimtinas“.

Sukilėlių Laisvoji Sirijos armija (LSA) antradienį paskelbė, kad Sirijos vyriausybė perkėlė savo cheminių ginklų atsargas į oro uostus prie šalies sienų.

Damasko režimas anksčiau perspėjo, kad gali panaudoti šiuos ginklus, jeigu šalis būtų puolama iš užsienio.

„Mes Laisvosios Sirijos armijos jungtinėje vadovybėje šalies viduje puikiai žinome šių ginklų vietas ir pozicijas, - sakoma LASA pranešime. - Taip pat atskleidžiame, kad (Sirijos prezidentas Basharas al) Assadas perkėlė dalį šių ginklų ir įrangą cheminių komponentų maišymui į oro uostus pasienyje.“

Šiame pranešime nurodoma, kad cheminiai ginklai perkeliami, siekiant spausti tarptautinę bendruomenę, kurios daugelis narių ragino B.al Assadą atsistatydinti dėl jau 16 mėnesių trunkančio sukilimo prieš jo valdymą.

„Kaip rodo mūsų informacija, režimas pradėjo perkėlinėti masinio naikinimo ginklų atsargas prieš kelis mėnesius..., siekiant sudaryti spaudimą regione ir tarptautinėje bendruomenėje“, - pažymėjo LSA.

Tačiau sukilėliai pridūrė, jog neįmanoma patikėti, kad Damasko režimas galėtų panaudoti šiuos ginklus prieš kaimyninį Izraelį, kuris viešai išreiškė susirūpinimą dėl gausių Sirijos cheminių ginklų atsargų likimo.

Sirijos URM atstovo Jihado Makdissi žodžius, kad šalies valdžios galimybę panaudoti cheminį ginklą ištraukė iš konteksto įvairios žiniasklaidos priemonės, sakoma Sirijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, paskelbtame antradienį.

Sirijos užsienio politikos žinybos pareiškime sakoma, jog J.Makdissi žodžiai buvo interpretuoti taip, tarsi tai buvo pripažinimas, kad šalyje yra cheminių ginklų.

Drauge Sirijos URM pažymi, jog J.Makdissi spaudos konferencijos tikslas buvo atkreipti pasaulio bendrijos dėmesį į mėginimus apkaltinti Siriją masinio naikinimo ginklų naudojimu prieš teroristines grupuotes, taikius piliečius arba jo perdavimu trečiajai šaliai, kurie gali būti dingstis karinei intervencijai į šalį.

Vakar Sirijos URM atstovas J.Makdissi sakė, kad valdžia gali panaudoti cheminį ginklą, kurį ji turi.

„Mes naudosime cheminį ginklą tik agresijos iš išorės atveju““, - sakė D.Makdissi.

Jis taip pat patikino, kad „visus cheminių ginklų sandėlius šalyje kontroliuoja vyriausybės kariuomenė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.