Sirijos vyriausybės pajėgos stiprina puolimą, JAV nemano, kad būtina tęsti stebėjimo misiją

Stebėtojų misija nėra būtina?

Sirijos vyriausybė stiprija puolimą prieš kritikus.<br>"Reuters"
Sirijos vyriausybė stiprija puolimą prieš kritikus.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-27 13:46, atnaujinta 2018-03-17 19:29

Padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad ginkluoti armijos sraigtasparniai atakavo Alepo pietvakarinius rajonus - Salahedino, Bustan al Kasro, Sukario, al Mašhado ir al Azamijos.

Kariai susirėmė su sukilėliais ir centriniame Džamilijos rajone, esančiame šalia Alepo istorinio senamiesčio, taip pat Mahatat Bagdado rajone bei Saadalah al Jabiri aikštėje.

Kaip praneša SOHR, penktadienio rytą mieste žuvo keturi žmonės - trys per artilerijos bombardavimą pietiniame Fardoso rajone, o dar vienas buvo nušautas Maisaluno rajone.

Tuo tarpu pranešama, kad Sirijos parlamento narė Ikhlas Badawi, gegužę išrinkta per prieštaringai vertinamą balsavimą antrajame didžiausiame šalies mieste Alepe, kuris šiuo metu apimtas įnirtingų susirėmimų tarp vyriausybės pajėgų ir sukilėlių kovotojų, perėjo į opozicijos pusę, penktadienį pranešė užsienyje veikiantys opozicijos atstovai.

„Jau kurį laiką palaikome kontaktus, kad užtikrintume jai saugią vietą“, - opozicinės Sirijos nacionalinės tarybos (SNT) narys Samiras Nashharas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Vakar (ketvirtadienį) ji atvyko į Turkiją ir išvyks į Katarą, kuris sutiko ją priimti“, - pridūrė jis.

Stebėtojų misija nėra būtina?

Nepaisant intensyvaus smurto, JAV mano, kad stebėtojų misija Sirijoje nėra būtina.

"Mes sutikome su misijos 30 dienų techniniu pratęsimu, laikydamiesi nuomonės, kad per 30 dienų mes galėsime uždaryti šią misiją, jeigu nebus pasiekta esminių padėties pokyčių ir jeigu stebėtojai negalės ten vaidinti teigiamo vaidmens“, - mano JAV valstybės departamento atstovė Victoria Nuland

Taip ji pakomentavo Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimą, jog Rusija tikisi, kad vėl bus pratęsta misija ir kad Rusija pasirengusi nusiųsti į Siriją 30 savo karinių stebėtojų.

V. Nuland pabrėžė, kad šiuo metu stebėtojai Sirijoje „nebepajėgia saugumo sumetimais daryti to, ką jie turi ten daryti, - užtikrinti Sirijos liaudies saugumo“.

Ji pridūrė, jog JAV tikisi, kad taikdariai „stebės politinę pereigą“.

Tačiau, kaip praneša diplomatiniai šaltiniai Jungtinėse Tautose, Organizacijos taikos palaikymo operacijų vadovas Herve Ladsous  rengiasi išvesti visus taikdarius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.