Apie lemiamą mūšį Sirijoje prabilo ir B. al Assadas (papildyta)

Pranešama, kad Sirijos sostinėje Damaske sukilėlių ir prezidento Basharo al-Assado pajėgų susirėmimai pirmą kartą pasiekė senamiestį, informuoja BBC.

Sukilėlių apgadintas Vyriausybės tankas.<br>"Reuters"
Sukilėlių apgadintas Vyriausybės tankas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2012, 2:31 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:26 PM

„Armija įsitraukusi į lemiamą ir didvyrišką mūšį..., nuo kurio priklauso šalies ir jos žmonių likimas. Priešas šiandien yra tarp mūsų, naudojantis agentus, kad destabilizuotų šalį, (sutrikdytų) jos piliečių saugumą, ir toliau sekinantis mūsų ekonomikos ir mokslo išteklius“, - pažymėjo B. al Assadas.

„Jie (priešai) norėjo atimti iš žmonių teisę į nacionalinį sprendimą..., tačiau buvo apstulbinti pamatę šiuos išdidžius žmones, kurie pasipriešino jų planams ir juos nugalėjo“, - pridūrė prezidentas.

„Šalies žmonės, per karą, kurį mūsų šalis veda prieš teroristų gaujas, pademonstravote, kad turite geležinę valią ir gerai suvokiate padėtį, - sakė jis. - Mūsų kariškiai tebėra mūsų tėvynės stuburas.“

Damaskas nepripažįsta sukilimo, prasidėjusio pernai kovą, teisėtumo, teigdamas, kad opozicijos aktyvistai ir Laisvosios Sirijos armijos (LSA) sukilėliai yra „ginkluotos teroristų grupuotės“, finansuojamos užsienio valstybių ir pasiųstos kurstyti chaoso.

Naujausia B.al Assado kalba nuskambėjo tuo metu, kai vyriausybės pajėgų susirėmimai su sukilėliais suintensyvėjo kai kuriuose regionuose, tarp jų šiauriniame Alepo mieste, šalies komercijos sostinėje.

LSA antradienį paskelbė Alepo centre užėmę tris policijos skyrius.

Vienas Damasko saugumo šaltinis sakė, kad puolimas, kurį armija pradėjo šeštadienį, siekdama atkovoti sukilėlių kontroliuojamas teritorijas, tikriausiai truks dar „kelias savaites“.

Pranešama, kad Sirijos sostinėje Damaske sukilėlių ir prezidento Basharo al-Assado pajėgų susirėmimai pirmą kartą pasiekė senamiestį, informuoja BBC.

Organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė, kad netoli Damasko senamiestyje esančių krikščionių rajonų per susirėmimus žuvo vienas karys. Taip pat pranešama, kad miesto centre esančioje Bagdado gatvėje buvo girdėti sprogimai ir šūviai.

Tuo tarpu prezidentas B. al Assadas minėdamas ginkluotųjų pajėgų dieną rašytiniu pranešimu gyrė ginkluotąsias pajėgas už pasipriešinimą „ginkluotoms teroristų gaujoms“. Prezidentas teigė, kad karių veiksmai „herojiški“.

Aktyvistai skaičiuoja, kad per 16 mėnesių besitęsiantį sukilimą žuvo apie 20 tūkst. žmonių. O „Anmesty International“ savo pranešime tvirtina, kad Sirijos vyriausybės pajėgos šį mėnesį Alepo mieste padarė nusikaltimų žmoniškumui.

Anot organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), Sirijos kariai trečiadienį pirmąkart susirėmė su sukilėliais netoli dviejų Damasko rajonų, kuriuose gyvena daugiausiai krikščionys.

„Trečiadienį paryčiais kovos įsiplieskė Bab Tumos ir Bab Šarkio rajonų prieigose. Pirmieji duomenys rodo, kad žuvo vienas karys“, - sakoma Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos pranešime.

„Susirėmimai vyksta rajonuose, kuriuose anksčiau jų nėra pasitaikę. Tai vietos, kurios sukilėliams iki šiol buvo neprieinamos“, - SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas sakė naujienų agentūrai AFP.

Vienas įvykių liudininkas nurodė, kad sukilėliai atakavo karių pozicijas prie Bab Šarkio 4 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Šis susirėmimas truko apie 15 minučių.

Vienas AFP korespondentas, kad toje sostinės vietoje dabar vėl ramu.

Bab Tuma ir Bab Šarkis yra tradiciniai krikščioniški Damasko senamiesčio rajonai, anksčiau pritraukdavę daug turistų, apsistodavusių keliuose vietos viešbučiuose. Šiuose rajonuose anksčiau taip pat vyko kelios režimo šalininkų demonstracijos.

Nuo liepos 20-osios didžiausi sukilėlių ir vyriausybės pajėgų mūšiai vyko šalies komercijos sostinėje - šiauriniame Alepo mieste.

Antradienį smurtas Sirijoje nusinešė 154 žmonių gyvybes: žuvo 35 civiliai, 63 kariai ir 27 sukilėliai. Apie pusė šių aukų žuvo Alepe.

Kaip nurodo SOHR, per sukilimą Sirijoje, prasidėjusį pernai kovo viduryje, žuvo jau daugiau nei 20 tūkst. žmonių.

Šios informacijos negali patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, o Jungtinės Tautos (JT) nebeskelbia suvestinių apie smurto aukas Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.