Sirijos sukilėliams amerikiečiai padeda slapta

Oficialiai Vašingtonas į įvykius Sirijoje tiesiogiai nesikiša. Bet, pasirodo, JAV prezidentas Barackas Obama jau yra pasirašęs slaptą įgaliojimą, pagal kurį Amerika teikia pagalbą sukilėliams.

Sukilėliams jau padeda ir amerikiečiai.<br>"Reuters"
Sukilėliams jau padeda ir amerikiečiai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters”, AP ir „Lietuvos ryto” inf.

2012-08-03 16:11, atnaujinta 2018-03-17 14:56

Dokumentą B.Obama pasirašė anksčiau šiais metais. Specialus dekretas leidžia Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV) ir kitoms JAV agentūroms padėti sukilėliams nuversti Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą.

Nors kai kurios kitos šalys – Turkija, Kataras ir Saudo Arabija – sirų sukilėliams paramą pradėjo teikti jau anksčiau, JAV pagalba rodo, kad parama ginkluotam aktyvistų pasipriešinimui didėja.

Pasak analitikų, parama B.al-Assado oponentams akivaizdžiai padidėjo po to, kai liepą Jungtinių Tautų Saugumo Taryba ir vėl nesusitarė dėl griežtesnių sankcijų režimui Damaske.

Tikriausiai būtent Vakarų šalių specialistų patarimai susiję su tuo, kad pastaruoju metu pastebimai pagerėjo Sirijos sukilėlių grupuočių ryšiai ir veiksmų efektyvumas. Tiesa, JAV kol kas neteikia sukilėliams ginklų.

Anksčiau JAV ir Europos pareigūnai Sirijos sukilėlius esą laikė itin prastai organizuotais.

Kada tiksliai B.Obama pasirašė įgaliojimą – nežinoma. Neaiškus ir tikslus paramos, kurią teikia CŽV ir kitos agentūros, dydis. Baltieji rūmai slapto dokumento, žinoma, nekomentuoja.

Tačiau naujienų agentūros „Reuters” šaltinis JAV vyriausybėje pripažino, kad pagal šį įgaliojimą amerikiečiai bendradarbiauja su slaptu valdymo centru, kuriam vadovauja Turkija ir jos sąjungininkės.

Neseniai kaip tik buvo pranešta, kad Turkija kartu su Saudo Arabija ir Kataru netoli Sirijos sienos įkūrė slaptą bazę ir padeda sukilėliams keistis informacija, teikia jiems karinę pagalbą.

Bazė įsteigta Turkijos Adanos mieste, o šalia jo lyg tyčia veikia JAV karinių oro pajėgų bazė, kur, kaip manoma, jau knibžda daugybė Amerikos žvalgybininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo