Sirijos sukilėliams – ir priekaištai

Dėl didžiausio Sirijos Chalebo miesto tebeverda kovos, dėl jų šalies komercijos sostinėje įsivyravo sumaištis. Nors tvarką čia bando įvesti sukilėliai, kai kurie sirai įsitikinę, kad jiems visiškai nesiseka.

Sukilėliai Chalebe ne tik kaunasi su Sirijos kariais ir režimui ištikimais kovotojais, bet ir bando palaikyti tvarką.<br>Reuters
Sukilėliai Chalebe ne tik kaunasi su Sirijos kariais ir režimui ištikimais kovotojais, bet ir bando palaikyti tvarką.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

Reuters, BBC ir lrytas.lt

Aug 6, 2012, 9:40 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:53 PM

Chalebe esančioje sukilėlių bazėje dabar neretai galima išvysti ginkluotų kovotojų mušamus ir į rūsį tempiamus jaunus vyrus. Iš rūsio girdėti mušamųjų šauksmai.

Sulaikytieji – ne tik valdantįjį režimą remiantys kovotojai, bet ir žmonas mušantys vyrai, vagys ir kiti smulkūs nusikaltėliai.

Mat Chalebe teisingumą dabar vykdo ne valstybė, o sukilėliai. Jie aiškina bandantys į savo kontroliuojamas teritorijas sugrąžinti tvarką, nes griuvus vietos valdžiai jos esą beveik neliko.

„Mes – ne tik kovotojų armija. Mes – grupė, turinti permainų viziją ir norinti grąžinti į šalį moralę ir civilizaciją”, – aiškino minėtos sukilėlių bazės vadovas 40 metų Abu Zaheras.

Iš gyventojų – prašymai

Sukilėliai Chalebe ir jo apylinkėse ne tik gaudo įtariamus nusikaltėlius ar sprendžia buitines problemas, bet ir rūpinasi, kad čia neprasidėtų visiškas chaosas.

Pavyzdžiui, vienas sukilėlių vadų Abu Ali teigia, jog jie su bendražygiais organizuoja miltų tiekimą, kad apylinkėje būtų kepama duona.

Be to, aktyvistai stengiasi reguliariai mokėti atlyginimus valymo paslaugas teikiantiems asmenims – kad būtų laiku surenkamos šiukšlės.

Į sukilėlių bazę per dieną ateina daugybė žmonių su įvairiais prašymais. Vieniems reikia kuro, kiti prašo padėti atstatyti namus, treti nori susigrąžinti policijos konfiskuotus automobilius.

„Stengiamės kontroliuoti situaciją taip, kad kai prezidentas Basharas al-Assadas bus nuverstas, chaoso nebūtų daug.

Yra apsiginklavusių žmonių, apsimetančių sukilėlių Laisvosios Sirijos armijos (LSA) dalimi, bet iš tiesų jie yra vagys”, – teigė A. Ali.

Jis papasakojo, kaip buvo sučiupti asmenys, vietoj benzino į talpyklas pylę vandenį ir pardavinėję jį kaip benziną.

Paleidžia persigalvojusius

Žinoma, sukilėliai gaudo ir prezidentą B. al-Assadą remiančius kovotojus. Iš jų konfiskuoti ginklai bazėje, kuriai vadovauja jau minėtas A. Zaheras, sukrauti į krūvą.

Daug tokių režimo rėmėjų vėliau esą būna paleidžiami, jei sutinka stoti į sukilėlių pusę arba įrodo, kad buvo priversti kovoti prieš valdžios oponentus.

„Pagavome vaikiną, kuris nurodinėjo protestavusiems žmonėms neskanduoti prieš B. al-Assadą nukreiptų šūkių. Tačiau dabar jis aiškina pakeitęs pažiūras ir norįs būti LSA dalimi, tad jį paleidžiame”, – pavyzdį pateikė A. Ali.

Vis dėlto jis pabrėžia: B. al-Assado rėmėjai, kurie žudė civilius arba sukilėlių kovotojus, bus siunčiami į teismus Azaze.

30 kilometrų nuo Chalebo esančiame nedideliame miestelyje dirba keletas islamo teisę studijavusių teisėjų – jie teisia įtariamuosius.

Pagal šariatą žudikui turi būti skiriama mirties bausmė, tad sukilėliai tvirtina nušaunantys tik tuos žmones, dėl kurių nusikaltimų būna tikri.

Gyventojai – nepatenkinti

Tačiau tokiais teiginiais tiki toli gražu ne visi Chalebo ir jo apylinkių gyventojai.

Kai kurie jų aiškina, kad sukilėliai dažnai tiesiog kerštauja priešininkams ir netgi nelabai stengiasi tai slėpti.

„Jeigu sukilėliams nepatinka žmogaus veiksmai, jie jį suriša, primuša ir areštuoja”, – tikino Azaze gyvenantis Abu Ahmedas.

Vyras ir jo bendraminčiai teigia, kad jiems nepatinka ir sukilėlių arogancija, kišimasis į civilių gyvenimą ir privilegijos saviesiems.

Situacija esą tokia įtempta, kad paprasti gyventojai grasina protestais.

Nerimą žmonėms kelia ir pačių sukilėlių kivirčai. Ginčus jie sprendžia panaudodami jėgą ar griebdamiesi tokių nusikaltimų kaip žmonių grobimas.

Pavyzdžiui, teigiama, kad praėjusį penktadienį buvo pagrobtas vyras, pardavinėjęs daržoves kurdams, gyvenantiems prie Turkijos sienos.

„Kurdai per revoliuciją nekovojo su mumis, LSA jų nemėgsta, todėl sukilėliai nutarė vyrą areštuoti ir paprašyti 400 JAV dolerių išpirkos”, – sakė A. Ahmedas.

Sirijoje įtampa nė kiek neslūgsta

* Tarptautinė bendruomenė savaitgalį akylai sekė įvykius Chalebe, kuriame tęsiasi režimo ir sukilėlių kovos.

* Pasigirdo kalbų, kad režimas netrukus Chalebe surengs didžiulį puolimą. Esą aplink miestą sutelkta apie 20 tūkst. režimo pajėgų karių, o sukilėliai aktyviai ruošiasi gintis.

* Kitokia situacija Damaske. Režimas vakar skelbė išstūmęs sukilėlius iš jų paskutinės tvirtovės Sirijos sostinėje. Tiesa, pastarieji atrėžė nutarę pasitraukti patys.

* Susirėmimai Damaske įsiplieskė liepos 15 dieną ir tęsėsi kelias dienas. Sukilėliai buvo užėmę kelis rajonus ir privertė bėgti tūkstančius gyventojų.

* Chaoso krečiamoje Sirijoje pavojinga ir užsieniečiams. Tai savaitgalį patvirtino Irano diplomatai ir valstybinė Sirijos televizija, pranešdama apie 48 Irano maldininkų pagrobimą Damasko priemiestyje.

* Sukilėliai paaiškino, kad dalis pagrobtųjų esą priklauso Irano elitinei Revoliucinei gvardijai ir Damaske vykdė žvalgybinę misiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.