Sirijos Alepo mieste žuvo dar bent 13 žmonių, sukilėliai atsitraukė

Sirijos armija trečiadienį

Neramumai griauna šalį.<br>Reuters
Neramumai griauna šalį.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-08 17:53, atnaujinta 2018-03-17 12:16

Tarp žuvusiųjų buvo moteris ir du jos vaikai, kuriuo užmušė artilerijos sviedinys, sprogęs prie jų namo al Mašatijos rajone, nurodė žmogaus teisių organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Tuo tarpu vietos aktyvistų tinklas - Sirijos revoliucijos generalinė taryba - pranešė apie naktį vykusį bombardavimą al Kalasos, Šaaro, Sukario ir Tarik al Babo gyvenvietėse , taip pat intensyvų artilerijos apšaudymą Alepo rajonuose Bustan al Kasre ir Fardose.

Kaip praneša SOHR, antradienį Sirijoje žuvo 225 žmonės, o ši diena buvo viena iš kruviniausių per jau 17 mėnesių vykstantį sukilimą. Tarp aukų buvo 129 civiliai, 50 sukilėlių ir 46 kariai.

Šių skaičių negali patvirtinti nepriklausomi šaltiniai, o Jungtinės Tautos (JT) jau anksčiau liovėsi skelbusios nepriklausomą statistiką.

Sirijos sukilėliai, kovojantys Alepo mieste su prezidentui Basharui al Assadui ištikimomis pajėgomis, buvo priversti palikti vieną svarbų rajoną, kuris buvo pastarosiomis dienomis vykusių susirėmimų židinys.

„Mes atsitraukėme - dinkit iš čia“, - vienas sukilėlių kovotojas šūktelėjo naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistams, kai jie trečiadienį atvyko į Salahedino rajoną. Posto, kuriame praeitą buvo įsitvirtinę kovotojai, nebesimatė.

Vienas Sirijos vyriausybės šaltinis sakė Libano televizijai „al Manar“, kad Salahedino rajoną dabar kontroliuoja Damasko režimo pajėgos.

 Sirijos tankai trečiadienį šturmavo sukilėlių kontroliuotą rajoną Alepo mieste, pradėdami įnirtingus susirėmimus, kuriuos vienas saugumo pareigūnas vadino seniai planuoto sausumos pajėgų puolimo pradžia. 

Šturmas Sirijos komercijos sostinėje prasidėjo tuo metu, kai žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ išsakė susirūpinimą dėl beviltiškos civilių padėties šiame mieste, taip pat perspėjo, jog dėl bet kokių atakų prieš taikius gyventojus bus laikomos kaltomis abi konflikto pusės. 

„Puolimas iš tikrųjų prasidėjo, - vienas saugumo pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP Damaske. - Armija siekia padalyti (pietvakarinę sukilėlių tvirtovę) Salahediną pusiau. Tai ilgai neužtruks, net jeigu ten esama pasipriešinimo židinių.“ 

Sekmadienį vienas pareigūnas nurodė, kad armija sutelkė 20 tūkst. karių šturmui Alepe, kurio apie pusę teritorijos kontroliuoja sukilėliai. Pasak jo, sukilėliai turi apie 6-8 tūkst. kovotojų. 

Sukilėlių Laisvosios Sirijos armijos (LSA) vadas Wasselas Ayubas sakė AFP, kad „režimo pajėgos pajudėjo į al Malaabo gatvę (Salahedino rajone) su tankais ir šarvuotomis mašinomis, o dabar ten vyksta įnirtingi susirėmimai“.

Amnesty International“ paviešino palydovines Alepo miesto bombardavimo nuotraukas Londone įsikūrusi žmogaus teisių gynėjų organizacija „Amnesty International“ paviešino palydovų darytas nuotraukas, kuriose matyti Sirijos Alepo miesto bombardavimo mastas. Tarptautinė organizacija „Amnesty International“ teigia, kad abi daugiausia gyventojų turinčiame Sirijos mieste kovojančios pusės gali būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn dėl to, kad neapsaugojo civilių. Organizacija teigia, kad nuo liepos 23 iki rugpjūčio 1 dienos komercinių Žemės palydovų darytose nuotraukose Alepo apylinkėse matyti daugiau nei 600 kraterių, kuriuos tikriausiai paliko artilerijos sviediniai. Liepos 31 dieną darytoje nuotraukoje matosi krateriai netoli pastatų, panašių į gyvenamųjų namų kompleksą. „Amnesty International“ nerimauja, kad dėl sunkiosios artilerijos dislokavimo Alepe bus įvykdyta dar daugiau žmogaus teisių pažeidimų. Scottas Edwardsas, kuris prižiūri „Amnesty International“ palydovų programą, sakė, kad mokyklos, mečetės, bažnyčios ir ligoninės Alepo mieste atrodo nenukentėjusios, bet nuotraukose matyti, kad mieste daugėja prezidento Basharo al Assado pajėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.