Sudane musulmonai siaubia Vakarų šalių ambasadas (atnaujinta)

Liudininkai BBC pranešė, kad vokiečiai iš savo ambasados perbėgo į britų ambasadą, o amerikiečiai yra užspeisti savo tvirtovėje.

Protesto bangos atsimušė ir į Tunisą.<br>„Reuters“
Protesto bangos atsimušė ir į Tunisą.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2012, 9:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:33 PM

Liudininkai BBC pranešė, kad vokiečiai iš savo ambasados perbėgo į britų ambasadą, o amerikiečiai yra užspeisti savo tvirtovėje.

Policija maištininkus bando nuvaikyti ašarinėmis dujomis.   Protestuotojai padegė šiukšlių konteinerius, nulupo prie ambasadų sienų pritaisytas emblemas, nuplėšė Vokietijos vėliavą ir jos vietoje pakabino savo plakatą. Liudininkai pasakojo matę, kaip riaušininkai įsiveržė į Vokietijos ambasadą ir daužė jos langus, padegė vieną automobilį.

Liudininkai pranešė, kad musulmonų aktyvistai automobiliais ir autobusais pajudėjo JAV ambasados Chartume link. 

Policija juos vaiko ašarinėmis dujomis.

Protestai Chartume kilo po to, kai vienas žymus musulmonų dvasininkas per Sudano valstybinį radiją pakvietė žmones po penktadienio mišių sostinėje susirinkti į protesto akciją. Jis nurodė, kad bus protestuotojama dėl minėto filmo.

Vis dėlto Chartume įvykius stebintiems tarptautiniams žurnalistams panašu, kad protestas Sudane labiau antivakarietiškas, negu nukreiptas prieš filmą.

Protestai plinta

Islamiškų šalių lyderiai ragino savo gyventojus suprasti, kad filmą sukūrė privatūs asmenys, o ne Jungtinės Valstijos, antiamerikietiškos demonstracijos musulmonų pasaulyje penktadienį tęsėsi ir plito.

Pranešta, kad Libano mieste Tripolyje vienas žmogus žuvo, kai per demonstracijas buvo padegtas greitojo maisto restoranas KFC. Čia buvo protestuojama dėl  „Musulmonų nekaltybė“ ir dėl popiežiaus Benedikto XVI vizito Libane.

Egipte apie 500 protestuotojų penktadienį Kaire svaidė akmenis į policininkus, užkirtusius jiems kelią prie anksčiau šią savaitę užpultos JAV ambasados.

Policininkai bandė išvaikyti žmones iš Tahriro aikštės, bet netrukus demonstrantai grįžo. Per susirėmimus sužeisti 5 asmenys.

Belas Trew, šiuo metu esantis Kaire, rašo socialiniame tinkle  „Twitter“: „Antiamerikietiškos nuotaikos nuo ryto čia labai sustiprėjo. Nenorėčiau čia būti amerikiečiu, vyksta daug tardymų.“ 

Savo pasipiktinimą demonstracijose prie JAV atstovybių taip pat reiškė Tuniso, Jemeno, Indijos, Bangladešo, Irano, Malaizijos ir kitų šalių musulmonai.

 Tikėdamosi naujų išpuolių, Jungtinės Valstijos sustiprino savo ambasadų apsaugą visame pasaulyje. Jose paskelbta ypatinga parengtis. 

Tuo metu Vakarų žiniasklaida pranešė, kad JAV ambasadoriaus Libijoje Christopherio Stevenso ir dar trijų amerikiečių žūties per protestus Bengazyje buvo galima išvengti. Esą JAV prezidento Baracko Obamos administracija buvo gavusi perspėjimų apie galimus išpuolius, tačiau nesiėmė veiksmų, reikalingų užbėgti jiems už akių.

Tunise padegta amerikiečių mokykla Tuniso sostinėje penktadienį padegta amerikiečių mokykla, kai šimtai JAV sukurto, pranašą Muhammadą menkinančio filmo pakurstytų žmonių įsiveržė į JAV ambasados teritoriją ir susirėmė su riaušių policija. Apie tai pranešė agentūros „Reuters“ reporteris. Ši mokykla penktadienį buvo uždaryta. Anksčiau protestavusieji JAV ambasados teritorijoje padegė medžius ir skandavo: „Obama, Obama, mes visi esame Osamos“, turėdami omenyje nužudytą „al Qaeda“ lyderį Osama bin Ladeną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.