Afganistane britų kariai nušovė du saviškius

Afganistane tarnaujantys britų

Karius pražudė kolegų klaida.<br>„Reuters” asociatyvi nuotr.
Karius pražudė kolegų klaida.<br>„Reuters” asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 25, 2012, 11:12 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:59 PM

Per incidentą Helmando provincijoje žuvo du britų kariai, viena iš jų medikė, ir vyriškis, kuris, kaip manoma, buvo afganų policininkas, nurodė Londono pareigūnai ir pridūrė, kad kol kas dar nežinoma, kas šaudė.

Tuo tarpu Helmando policijos atstovas Faridas Ahmadas Farhangas sakė, jog kariai žuvo britų patruliams klaidingai pagalvojus, kad juos apšaudo sukilėliai, nors iš tiesų tuomet šaudė kiti britų patruliai.

„Greško rajone esančioje Malgiro vietovėje vakar apie 17 val. patruliavo dvi grupės britų patrulių“, - sakė F.A.Farhangas.

„Viena grupė artėdama prie gyvenvietės pamatė civiliais rūbais apsirengusį policininką, kuris atlikinėjo abliuciją (- prausėsi prieš maldą). Britų kariai palaikė jį talibu ir nušovė vietoje“, - pasakojo jis.

„Kita toliau buvusi britų patrulių grupė pamanė, kad juos puola talibai, ir pradėjo šaudyti ta kryptimi, iš kur pasigirdo šūviai, ir nušovė du savo kolegas“, - informavo pareigūnas.

Šią versiją patvirtino Afganų pajėgų koordinavimo centro vadovas Helmando provincijoje Mohammadas Ismailas Hotakas (Mohamadas Ismailas Hotakas).

Pasak F.A.Farhango, NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) pareigūnai „patvirtino, kad tai buvo klaida, dėl kurios nuo „draugiškos ugnies“ žuvo du britai“.

Tačiau ISAF atstovas Kabule sakė, kad jie vis dar „tikrina pranešimus“, kurie kol kas laikomi gandais.

„Deja, šiuo metu vyksta tyrimas, kas sukėlė šį incidentą. Mes neturime konkrečių operatyvinių išvadų, kad galėtumėme tai patvirtinti, - sakė jis.- Tikimės šiandien arba rytoj sulaukti kokio nors aiškumo“.

Savo ruožtu Didžiosios Britanijos gynybos ministerija paskelbė pranešimą, jog „įvyko susišaudymas, per kurį žuvo karališkasis rūmų pėstininkas..., viena karė iš Trečiojo medikų pulko ir afganas, kuris, kaip manoma buvo Afganų uniformuotos policijos, tačiau tuo metu buvo be uniformos“.

„Didžiosios Britanijos patruliai tuo metu nedirbo su afganų partneriais“, - sakoma pranešime.

ISAF atstovas pridūrė, kad „šiuo metu nežinoma, kas pradėjo susišaudymą; dabar vyksta tyrimas. Daugiau bus pranešta, kai bus gauta papildomos informacijos, tačiau kol kas padėtis tebėra neaiški“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.