Tel Avive netoli Lietuvos ambasados susprogdintas keleivinis autobusas (atnaujinta, video)

Izraelio komercinėje sostinėje Tel Avive trečiadienį apie pietus sprogo keleivinis autobusas. Sužeista mažiausiai 17 žmonių. Policija incidentą iškart pavadino „teroristiniu išpuoliu“, o netrukus jį pasveikino iš Gazos Ruožo su Izraeliu kovojantis judėjimas „Hamas“. Sprogimas autobuse nugriaudėjo vos už pusės kilometro nuo Lietuvos ambasados.

Per sprogimą buvo sužeista mažiausiai 15 žmonių.<br>AP
Per sprogimą buvo sužeista mažiausiai 15 žmonių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2012, 9:06 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:49 AM

14 val. 20 min. B. Netanyahu atstovas O. Gendelmanas „Twitter“ paskelbė, kad autobuse buvo rasta antra bomba, kuri nesprogo: „Policija toliau ieško teroristų, padėjusių bombas“. „Haaretz“ teigimu, Tel Avive blokuojamas mobilusis ryšys.

14 val. 03 min. Izraelio dienraščio „Haaretz“ teigimu, vaikams po sprogimo neleidžiama palikti Tel Avivo mokyklų. Policija jau patvirtino, kad ataka nebuvo savižudžio išpuolis, ir šiuo metu medžioja du įtariamuosius.

13 val. 42 min. Kaip naujienų agentūrai BNS pasakojo Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis, miesto centre po įvykio judėjimas apribotas, saugumo priemonių imasi ir pati ambasada. D. Degučio teigimu, kol kas neaišku, kaip buvo sprogdinamas autobusas - ar veikė savižudis, ar buvo sprogdinama nuotoliniu būdu.

„Visa tai įvyko netoli ambasados, maždaug 500 metrų atstumu. Visas perimetras yra uždarytas, teigiama, kad teroristas ar keli teroristai gali būti netoliese, praktiškai visas centrinis Tel Avivas yra užblokuotas ir maksimaliai ribojamas žmonių judėjimas“, - trečiadienį BNS telefonu sakė ambasadorius.

„Situacija iš tiesų gana dramatiška. Kiek yra mūsų galimybių, tokių saugumo priemonių imamės. Vengiama ir draudžiama žmonėms išeiti į gatves, vengiama būti žmonių susibūrimo vietose, važiuoti visuomeniniu transportu ir bereikalingai slampinėti, vaikštinėti ten, kur nereikia, po miestą“, - kalbėjo D. Degutis.

13 val. 37 min. Sprogdinimas Tel Avive įvykdytas aštuntąją Izraelio Gazos Ruože vykdomos operacijos prieš „Hamas“ kovotojus dieną. Analitikų teigimu, incidentas gali sutrikdyti pastangas pasiekti paliaubas. Paskutinį kartą galingas sprogimas Tel Avive nugriaudėjo 2006 metų lapkritį, kai palestinietis savižudis susisprogdino prie sumuštinių kioskelio netoli senosios miesto autobusų stoties. Tuomet žuvo 11 žmonių.

13 val. 20 min. Izraelio žiniasklaidos šaltiniai tvirtina, kad bombą autobuse paliko vyras, kuris spėjo pabėgti prieš sprogimą. Radijas „Voice of Israel“ paskelbė, kad užpuolikas „sulaikytas netoli incidento vietos“, bet policija netrukus pranešė, jog sučiuptas vyras buvo paleistas.

13 val. 00 min. Gazos Ruože nuo 2007 metų šeimininkaujantis „Hamas“ judėjimas per garsiakalbius, įrengtus Gazos miesto mečetėse, skelbia sveikinantis kovotoją, sugebėjusį įvykdyti ataką. Gazoje girdėti išpuolį sveikinančių šūvių salvės.

„Hamas“ sveikina kankinio operaciją ir pabrėžia, kad ataka - logiškas atsakas į Palestinos žmonių žudynes“, - paskelbė „Hamas“ kontroliuojama televizija „a Aqsa“.

12 val. 50 min. Izraelio premjero Benjamino Netanyahu atstovas spaudai Ofiras Gendelmanas netrukus po sprogimo socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad autobuse buvo susprogdinta bomba, ir kad tai buvo teroristinis išpuolis. Gelbėjimo tarnybų teigimu, penki žmonės sužeisti itin sunkiai.

Vienas incidento liudininkas, iš arti matęs, kaip sprogo autobusas, teigė, kad jis „visiškai sudegė“. Tiesa, sprogimo nebūta itin galingo, kadangi autobuso stogas bent iš išorės neatrodo pažeistas. CNN teigimu, autobusas sprogo netrukus po to, kai pravažiavo Izraelio armijos būstinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.