Kampanija Gazoje – pasiruošimas smūgiuoti Iranui?

Izraelio antskrydžių kampanija Gazos Ruožo jau baigėsi – su „Hamas“ sudarytos paliaubos. Tačiau gali būti, kad žydų valstybės tikslas ir buvo ne sutriuškinti „Hamas“, o pasiruošti kariniam smūgiui Iranui ir šios šalies branduoliniams objektams, rašo žurnalas „The Atlantic“.

Operacija „Gynybos stulpas“ prasidėjo dar spalio 25-ąją Sudane, kur Izraelio aviacija sunaikino karinės bazės, iš kurios Gazos Ruožą pasiekdavo iranietiškos raketos, dalį.<br>AP
Operacija „Gynybos stulpas“ prasidėjo dar spalio 25-ąją Sudane, kur Izraelio aviacija sunaikino karinės bazės, iš kurios Gazos Ruožą pasiekdavo iranietiškos raketos, dalį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2012, 4:54 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:15 AM

Tikroji istorija esą prasidėjo ne sulig pirmaisiais Izraelio aviacijos smūgiais objektams Gazos Ruože lapkričio 14-ąją, o dar spalio pabaigoje, kai mįslingas sprogimas sunaikino Jarmuko armijos bazę netoli Sudano sostinės Chartumo.

Vakarų žvalgybininkų duomenimis, į bazę, Sudano pareigūnų oficialiai vadinamą ginklų ir šaudmenų gamykla, reguliariai atkeliaudavo ginklų siuntos iš Irano ir Libijos. Kita siuntų stotelė būdavo „Hamas“ ir Irano Gazoje globojamo judėjimo „Islamo džihadas“ kovotojų būstinės.

Sudano pareigūnai dėl bazės sunaikinimo iškart apkaltino Izraelį. Šis atsakė tyla, tačiau palydovinės bazės nuotraukos rodo, kad ji buvo susprogdinta po atakos iš oro. O Izraelio oro pajėgos yra vienintelės regione, sugebančios surengti tokį išpuolį.

Diversijos tikslas – sužlugdyti „Hamas“ ir „Islamo džihado“ planus gauti daugiau iranietiškų raketų „Fajr 3“ ir „Fajr 5“, kurios iš Gazos gali pasiekti taikinius Tel Avive – buvo pasiektas.

Be to, operacija Sudane, jei ją iš tiesų įvykdė Izraelio aviacija, Teheranui pasiuntė dvi aiškias žinias Teheranui. Visų pirma, parodyta, kad Izraelis seka Irano veiksmus regione – net giliai Afrikoje.

Antra, pademonstruota, kad jei Izraelio aviacija gali pasiekti ir sunaikinti taikinius Sudane, tai panašius objektus lengvai pasiektų ir Irane. Žinoma, misija Irane būtų kur kas sudėtingesnė, tačiau įmanoma.

Savo ruožtu operacija „Gynybos stulpas“ Gazos Ruože esą buvo skirta ne sutriuškinti „Hamas“, o paralyžiuoti judėjimą karine prasme. Ramiau atsikvėps prie raketų jau pripratę Pietų Izraelio gyventojai, o svarbiausia – „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ negalės nieko padaryti, jei Izraelis netrukus smogs Iranui.

„Hamas“ karinė vadovybė jau parblokšta – operacija Gazoje prasidėjo aviacijos smūgiu nukaunant judėjimo pajėgų vadą Ahmadą Jabari. Netrukus po to Izraelio aviacija sunaikino daugelį raketų „Fajr“.

Žinoma, „Hamas“ lyderiai net šiaip jau beviltišką savo priešinimąsi Izraelio pajėgoms stengiasi ir stengsis pateikti kaip pergalę. Tačiau judėjimui prireiks laiko persigrupuoti ir sutelkti jėgas naujoms raketų salvėms į Izraelį.

Tad nors gali atrodyti, kad Izraelio pergalė prieš „Hamas“ tėra trumpalaikė, žydų valstybė dabar gali lengviau kvėpuoti ruošdamasi galimai karinei operacijai prieš Iraną.

O turint omeny, kad artėjančius Izraelio parlamento rinkimus greičiausiai laimės dešinieji su premjeru Benjaminu Netanyahu priešaky, galimybė, kad bus smogta Teheranui, dabar yra kaip niekada didelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.