Rusija tikina, kad Sirijos cheminiai ginklai kol kas saugūs

Rusijos užsienio reikalų

S. Lavrovas tikina, kad Vakarai nepasirengę karinei intervencijai į Siriją, o Rusija neketina priglausti B. al-Assado.<br>"Reuters"
S. Lavrovas tikina, kad Vakarai nepasirengę karinei intervencijai į Siriją, o Rusija neketina priglausti B. al-Assado.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 23, 2012, 9:40 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:15 AM

Anot jo, Rusija, kuri turi kariuomenės patarėjų, rengiančių Sirijos kariuomenę, atidžiai prižiūrėjo savo cheminį arsenalą. A. Lavrovas teigia, kad Sirijos vyriausybė perkėlė savo cheminius ginklus iš daugybės arsenalų į vos vieną ar du, kad galėtų geriau juos apsaugoti.

JAV žvalgyba tikina, kad režimas gali ruošti cheminius ginklus ir net juos panaudoti. Ir Izraelis, ir JAV išreiškė nerimą, kad ginklai gali patekti į kovotojų rankas, jei režimas subyrėtų.

S. Lavrovas teigia, kad Rusijos ir Kinijos priešinimasis intervencijos į Siriją iš išorės scenarijui naudingas ir kitiems žaidėjams, dalyvaujantiems Sirijos problemos sprendime.

„Jausmas toks - niekas neturi apetito veržtis iš išorės. Net kartais atrodo, kad jie meldžiasi, jog Rusija ir Kinija ir toliau blokuotų sankciją veržimuisi iš išorės“, - kalbėjo S.Lavrovas žurnalistams, skrendantiems su juo karu į Maskvą po ES ir Rusijos vadovų susitikimo.

„Todėl kad, kai tik sankcija bus, jie ims veikti, bet ten niekas nepasirengęs veikti“, - pridūrė jis ir dar kartą nurodė Rusijos požiūrį.

„Mes esame įsitikinę, kad negalima JT Saugumo Tarybai, ypač po to, kai visiškai nevykusiai mūsų partneriai pasielgė su rezoliucija dėl Libijos, negalima Saugumo Tarybai priimti kažkokius dviprasmius sprendimus“, - pažymėjo S.Lavrovas.

Rusijos URM vadovas vėl patvirtino, kad Rusija neturi planų suteikti prieglobstį dabartiniam Sirijos prezidentui Basharui al- Assadui.

„Bet į mus kreipėsi kai kurios regiono šalys, siūlė: „Pasakykite Assadui, kad mes pasirengę jį „priglausti“. Ir mes atsakome: „Kuo mes čia dėti? Jeigu turite tokių planų, kreipkitės tiesiai į jį“, - aiškino S. Lavrovas.

Jis dar kartą pakartojo, kad Rusija neketina suteikti prieglobsčio B.al-Assadui bei nekvietė jo.

„Jeigu yra norinčių suteikti jam kokias nors garantijas - prašom. Mes būsime tarp pirmųjų, kurie persižegnos ir pasakys: “Ačiū Dievui, baigėsi skerdynės“. Jeigu tai užbaigs skerdynes, bet tai toli gražu ne faktas“, - sakė S. Lavrovas.

Agentūrai „Interfax“ paklausius ekspertų nuomonės, kokias šalis turėjo omenyje S.Lavrovas sakydamas, kad Rusijos prašyta būti tarpininke, ekspertai atsakė spėją, kad Rusijos tarpininkavimo dėl prieglobsčio suteikimo B.al-Asadui galėjo kreiptis Turkija ir Kataras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.