Prancūzijos aviacija stabdo Malio islamistų kovotojų veržimąsi

Malio kariai šeštadienį buvo

Pasak prezidento F. Hollande'o, Prancūzijos kariškiai teikia palaikymą su teroristais kovojančiai Malio armijai.<br>"Reuters"
Pasak prezidento F. Hollande'o, Prancūzijos kariškiai teikia palaikymą su teroristais kovojančiai Malio armijai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 12, 2013, 8:32 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:06 PM

Įvykių liudininkai ir Malio armijos kariškiai sakė, kad dešimtys islamistų kovotojų buvo nukauti per mūšį dėl Konos - vieną iš didžiausių susirėmimų per krizę, trunkančią jau ilgiau nei metus. Šis smūgis islamistams buvo ligšiol vienas skaudžiausių.

JAV pareigūnai nurodė, kad Vašingtonas gali palaikyti netikėtą Prancūzijos pajėgų įsitraukimą į šį konfliktą, siekiant padėti Bamakui atsikovoti šiaurės Malį iš grupuočių, susijusių su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“.

Nigerija taip pat pranešė pasiuntusi į tą šalį savo pajėgų.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas sakė, kad operacija „Servalas“ jau pareikalavo pirmosios prancūzo gyvybės, kai penktadienį vienas pilotas žuvo per skrydžius, padedant Malio sausumos pajėgoms, kovojančioms dėl Konos.

Prancūzija nurodė pasiuntusi savo karius ir į Bamaką, kuris tebėra kontroliuojamas vyriausybės, nors islamistų grupuotės pernai kovą užėmė pusę šalies. Paryžius informavo, kad šis sprendimas buvo priimtas siekiant apsaugoti 6 000 Malyje gyvenančių prancūzų.

Vienas aukštas Malio pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad armija šiuo metu visiškai kontroliuoja Koną, o didžiąją dalį šeštadienio kariai slopino paskutinius pasipriešinimo židinius.

„Mes kontroliuojama miestą - jį visą, - sakė Mopčio regiono štabo narys leitenantas Ousmane'as Fane. - Konoje nukovėme dešimtis, netgi apie šimtą islamistų.“

Liudininkai, su kuriais pavyko susisiekti AFP, pasakojo ten matę dešimtis žuvusiųjų - gyventojas suskaičiavo 46 nukautus islamistus.

Prancūzijos armijos vadas Edouard'as Guillaud, dalyvaudamas spaudos konferencijoje šeštadienį kartu su gynybos ministru, sakė, kad prancūzai turi taktinį štabą Malyje.

Pasak prezidento Francois Hollande'o, Prancūzijos kariškiai „teikia palaikymą su teroristais kovojančiai Malio armijai“. Jis taip pat pažymėjo kad prancūzų kontingento veiksmai atitinka tarptautinius įstatymus ir kariai bus ten tiek laiko, kiek reikės.

Jis išsiuntė JT Saugumo Tarybai laišką, raginantį paspartinti 3300 Afrikos tarptautinių pajėgų kontingento siuntimą į Malį.

Nigerijos prezidentūra šeštadienį patvirtina, jog į Malį išsiųsta techninė karinių oro pajėgų grupė bei planuotų ECOWAS pajėgų vadas.

„Techninis personalas iš Nigerijos oro pajėgų yra jau Malio teritorijoje, - sakė Nigerijos prezidento atstovas Reubenas Abati. - Jie ne kariai, o techninis personalas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.