Prancūzų oro pajėgos sustabdė Malio islamistų puolimą

Malio armija, kurią rėmė

Prancūzų naikintuvai „Mirage“ šeštadienį jau antrą dieną vykdė antskrydžius, kad sustabdytų į pietus žygiuojančias islamistų kovotojų kolonas.<br>"Reuters"
Prancūzų naikintuvai „Mirage“ šeštadienį jau antrą dieną vykdė antskrydžius, kad sustabdytų į pietus žygiuojančias islamistų kovotojų kolonas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 13, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:56 PM

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as gyrė operacijos sėkmę, bet nurodė sustiprinti saugumą Prancūzijoje ir pasirengti galimiems islamo ekstremistų keršto išpuoliams.

Prancūzų naikintuvai „Mirage“ šeštadienį jau antrą dieną vykdė antskrydžius, kad sustabdytų į pietus žygiuojančias islamistų kovotojų kolonas, žurnalistams sakė gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

Tačiau Prancūzija patyrė nuostolių - per antskrydžius žuvo vienas pilotas, sakė ministras.

Islamistų kovotojai Malio šiaurę kontroliuoja nuo praėjusių metų kovo ir grasino žygiuoti į pietus. Tačiau F. Hollande'as sakė, kad prancūzų oro pajėgos jų puolimą sustabdė.

„Mūsų priešininkai patyrė didelių nuostolių“, - sakė jis ir pabrėžė, kad prancūzų intervencija turėjo „tik vieną tikslą - kovą su terorizmu“.

Vėlai šeštadienį Malio laikinasis prezidentas Dioncounda Traore paskelbė pareiškimą, kuriame nurodė, kad per kovas žuvo 11 karių, o dar maždaug 60 buvo sužeisti.

„Jie garbingai krito Konoje“ - šalies centriniame regione esančiame mieste, kuris iš islamistų buvo atkovotas penktadienį.

Anksčiau vienas pareigūnas Malio centriniame regione, netoli fronto linijos esančiame Moptyje sakė, kad Konoje žuvo dešimtys, galbūt - šimtas islamistų. Tenykščiai gyventojai pasakojo, kad nukauti vyrai vilkėjo arabiškus drabužius ir buvo su turbanais.

Malio pajėgos šį miestą atkovojo jau kitą dieną po to, kai jis pateko į sukilėlių rankas.

Remdamasi gyventojų pranešimais, žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) pranešė, kad Konoje žuvo mažiausiai 10 civilių gyventojų, tarp jų - trys vaikai.

Per mūšius buvo sužeista ir, galbūt, žuvo vaikų, kuriuos islamistai privertė kovoti jų gretose, sakė HRW pareigūnė Corinne Dufka.

Kona yra už maždaug 700 km į šiaurės rytus nuo sostinės Bamako, bet buvo vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, netoli demarkacinės linijos, skiriančios islamistų kontroliuojamą šiaurę nuo likusios šalies dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.