Lietuva svarsto prisijungti prie Malio pajėgų mokymo misijos

Kovą islamistai Malio šiaurėje įvykdė perversmą.

Prancūzijos pajėgos nuo praeito penktadienio palaiko Malio vyriausybės pajėgų puolimą prieš islamistus sukilėlius, kontroliuojančius didžiulį šiaurinį šios šalies regioną nuo pernai balandžio.<br>„Reuters“
Prancūzijos pajėgos nuo praeito penktadienio palaiko Malio vyriausybės pajėgų puolimą prieš islamistus sukilėlius, kontroliuojančius didžiulį šiaurinį šios šalies regioną nuo pernai balandžio.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-01-15 12:07, atnaujinta 2018-03-13 19:57

„Lietuva yra gavusi oficialų Prancūzijos kreipimąsi prisidėti prie planuojamos Europos Sąjungos (ES) mokymo misijos Malyje. Šiuo metu yra svarstoma galima Lietuvos parama šiai mokymo misijai. Galutinis sprendimas bus priimtas tik įvertinus finansines galimybes. Pagrindinė ES misijos užduotis - apmokyti ir treniruoti Malio karines pajėgas“, - teigiama ministerijos atsakyme BNS.

Pasak KAM, prie misijos prisidėti galima ne tik siunčiat karinius instruktorius, bet ir teikiant paramą ginkluote ar karine įranga Malio karinėms pajėgoms. Ministerija taip pat pažymi, kad ES personalas koviniuose veiksmuose Malyje nedalyvauja.

Prancūzijos pajėgos nuo praeito penktadienio palaiko Malio vyriausybės pajėgų puolimą prieš islamistus sukilėlius, kontroliuojančius didžiulį šiaurinį šios šalies regioną nuo pernai balandžio.

„Prašymo prisidėti prie 2013 metų sausį pradėtų Prancūzijos kovinių veiksmų prieš sukilėlius Malyje Krašto apsaugos ministerija nėra gavusi ir prisijungimo prie šios operacijos nesvarsto“, - teigia KAM.

Kovą islamistai Malio šiaurėje įvykdė perversmą.

ES planuoja apmokyti Malio pajėgas, o Prancūzija Malio vyriausybę remia koviniais veiksmais prieš islamistus, tam Paryžius yra gavęs Jungtinių Tautų pritarimą.

Prancūzijos veiksmams Jungtinės Tautos pritaria

Prancūzija gavo naują Jungtinių Tautų (JT) pritarimą savo kariniams veiksmams Malyje ir, antskrydžiais išvariusi islamistus iš jų bazių Malio šiaurėje, pastiprino savo sausumos pajėgas šarvuota kolona.

Per JT Saugumo Tarybos, kurią sudaro 15 valstybių, susitikimą Malio klausimu buvo išreikštas vieningas „supratimas ir parama“ dėl karinės intervencijos, vėlai pirmadienį žurnalistams sakė Prancūzijos ambasadorius JT Gerard'as Araud.

JT taip pat nurodė, jog nuo kovos veiksmų Malyje pabėgo daugiau kaip 30 tūkst. žmonių, ir apkaltino islamistus neleidus tūkstančiams jų keliauti į pietus, į vyriausybės kontroliuojamas zonas.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as tuo tarpu anksti antradienį atvyko į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) seniai planuoto vizito dėl prekybos, bet jo padėjėjai tvirtino, kad jis bus detaliai informuojamas apie padėtį Malyje.

Gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas, kuris turėjo vykti su prezidentu, dabar liko Paryžiuje.

Prancūzų lėktuvai pirmadienį apšaudė Duensą, kuri yra 800 km nuo Bamako ir kurią islamistai laikė nuo rugsėjo. Tačiau gyventojai sakė, kad kovotojai pasitraukė dar prieš atskrendant kariškių lėktuvams.

Džihadistai Malio šiaurėje jau beveik 10 mėnesių yra įvedę brutalią islamo teisės versiją.

Tombuktu, kur gyventojams buvo vykdomos egzekucijos ar kapojamos galūnės, islamistai prieš ataką taip pat pabėgo.

Gao - kitame Malio šiaurėje esančiame mieste, kurį anksčiau kontroliavo islamistai, - po sekmadienio bombardavimo iš lėktuvų „Rafale“ kovotojų niekur nesimatė, pranešė gyventojai.

Pirmadienį išstumti iš bastionų šalies šiaurėje, islamistai smogė Malio vakaruose, kur iš susilpnėjusios armijos atėmė Diabalio miestelį, esantį 400 km į šiaurę nuo sostinės Bamako.

Grupuotės „Ansar Dine“ („Tikėjimo gynėjai“) atstovas Senda Ouldas Boumama (Senda Uldas Bumama) sakė, kad jų atsitraukimas buvo „taktinis“, siekiant sumažinti civilių aukų skaičių. Jo komentarus paskelbė Mauritanijos interneto naujienų svetainė „Alakhbar“.

Judėjimo už vieningumą ir džihadą Vakarų Afrikoje (MUJAO) lyderis Abou Dardaras pažadėjo atkeršyti. „Prancūzija atakavo islamą. Mes smogsime į Prancūzijos širdį“, - pirmadienį sakė šios su „al Qaeda“ susijusios grupuotės lyderis.

Prancūzų operacijas smerkia Talibano sukilėliai

Iš Prancūzijos karinių lėktuvų praėjusią naktį buvo smogta Malio pietuose, vyriausybės kontroliuojamoje zonoje esančiam Diabalio miestui, kurį pirmadienį užėmė islamistai, sakė saugumo šaltinis.

„Iš lėktuvų buvo smogta Diabalio zonai. Mažiausiai penki islamistai buvo nukauti, o dar daug (jų) buvo sužeista“, - sakė šaltinis, kuris nesutiko skelbti savo pavardės. Vienas netoliese esančio miesto gyventojas matė, kaip ginkluoti islamistai bėgo nuo antskrydžių.

Afganistano Talibano sukilėliai antradienį pasmerkė Prancūzijos karinę intervenciją Malyje ir perspėjo, kad tai turės „pražūtingų“ pasekmių.

Prancūzija, kuri savo paskutinius kovos veiksmuose dalyvavusius karius iš Afganistano išvedė gruodžio mėnesį, penktadienį pradėjo antskrydžius Malio armijos operacijai prieš islamistų sukilėlius paremti ir siunčia į šią Vakarų Afrikos valstybę savo sausumos pajėgas.

Talibanas savo interneto svetainėje paskelbtame pareiškime sako, kad Prancūzijai reikėjo pasimokyti iš „nesėkmingų“ karų Afganistane ir Irake.

„Kai Prancūzija neseniai pradėjo savo pasitraukimo iš Afganistano procesą, atrodė, kad prancūzų vyriausybė savo antikarinę poziciją tikriausiai išplės ir į kitus pasaulio regionus, - sakė atstovas Zabihullah Mujahidas. - Tačiau ji nutraukė savo įsipareigojimą dėl taikos kariniu būdu įžengdama į Šiaurės Afrikos valstybės Malio žemę“.

Talibano islamistai jau 11 metų kariauja su JAV vadovaujamomis NATO pajėgomis Afganistane ir lieka nenugalėti užsienio pajėgoms rengiantis iki kitų metų pabaigos pasitraukti.

„Prancūzija karą su musulmoniška Malio valstybe pradėjo neturėdama jokios teisinės jurisdikcijos“, - pareiškė Talibanas, kuris paragino vyriausybes ir pasaulines organizacijas „sustabdyti tokius pažeidimus“.

Ši intervencija bus „pražūtinga ne tik Maliui, bet ir Prancūzijai“, sakoma pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.