Ar Sirijos prezidentas galėjo peržengti raudonąją liniją?

Specialiai „Lietuvos rytui”, Prancūzija

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Plikūnė

2013-01-21 09:59, atnaujinta 2018-03-13 14:54

Konfliktą Sirijoje praėjusią savaitę trumpam užgožė įvykiai Malyje. Tačiau jis vėl patraukė dėmesį pasirodžius informacijai, kad režimas, kovodamas su sukilėliais, galėjo jau panaudoti cheminį ginklą.

Ar iš tiesų Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas ryžosi peržengti Vakarų nubrėžtą raudonąją liniją ir panaudojo cheminį ginklą? Ir kaip į tai reagavo Vakarai?

Tokie klausimai užduodami po to, kai apie galimą cheminio ginklo panaudojimą Sirijos Chimso mieste šeštadienį savo tinklalapyje paskelbė Prancūzijos dienraštis „Le Monde”.

Pasak leidinio šaltinių Vakarų šalių žvalgybos tarnybose, tai galėjo nutikti gruodžio pabaigoje, kai viename Chimso rajonų vyko intensyvios kovos tarp režimo pajėgų ir sukilėlių.

Žvalgybos tarnybų „Le Monde” suteiktą informaciją iš dalies patvirtino ir patys Chimso gyventojai bei medikai.

Savo ruožtu Prancūzijos užsienio reikalų ministerija ir JAV valstybės departamentas tokia versija abejoja. Esą nepakanka įrodymų patvirtinti, kad cheminis ginklas tikrai buvo panaudotas.

„Mes tai atidžiai patikrinome, taip pat visus vaizdo įrašus. Ir tikrai negalime teigti, kad dujos ar kokie nors kiti mirtini cheminiai produktai buvo panaudoti”, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Philippe’as Lalliot.

Cheminio ginklo panaudojimo versija neatrodo reali ir „tarp Paryžiaus ir Londono” gyvenančiam B. al-Assado pusbroliui Somarui al-Assadui.

„Nemanau, kad Sirija turi cheminį ginklą. Bet net jei ir turi, joks režimas tokio ginklo nepanaudotų. Tai būtų savižudybė”, – laikydamasis oficialiosios Sirijos pozicijos „Lietuvos rytui” aiškino S. al-Assadas.

S. al-Assado tėvas Rifaatas, kuris anksčiau buvo įtakingas saugumo vadas, ir dabartinio Sirijos lyderio B. al-Assado tėvas – broliai.

Po bandymo perimti valdžią iš savo brolio Rifaatas buvo ištremtas iš šalies ir nuo to laiko į Siriją buvo sugrįžęs tik kartą – per motinos laidotuves.

Su už savo tėvą mūru stojančiu Somaru susitikome Paryžiuje – restorane, įrengtame vienoje ant Senos krantų stovinčių baržų.

Į Paryžių siras buvo pakviestas pasidalinti savo nuomone apie Prancūzijos užsienio politiką kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Action Francaise” surengtoje diskusijoje.

Didžiąją dalį sukilėlių „teroristais iš užsienio” laikantis diktatoriaus pusbrolis Prancūzijoje patvirtino į savo šalies ateitį žiūrintis optimistiškai.

„Sirijos žmonės yra įveikę gerokai sudėtingesnes krizes nei pastaroji. Aš esu optimistas ir tikiu, kad bus rastas sprendimas. Ir tai bus sprendimas, kuris bus rastas mūsų šalyje, o ne padiktuotas svetur”, – „Lietuvos rytui” dėstė S. al-Assadas.

Į Paryžių dar sausį atvyks ir Sirijos opozicijos, į kurią Vakaruose žvelgiama kur kas draugiškiau negu į al-Assadų šeimos narius, lyderiai.

„Opozicinė koalicija yra pripažinta daugiau nei šimto šalių, o jai vadovauja labai garbingi žmonės, kurie paprasčiausiai nori atkurti demokratiją Sirijoje”, – teigė Prancūzijos diplomatijos vadovas Laurent’as Fabiusas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.