Po princo Harry interviu – nerimas dėl galimo keršto

Prisipažinęs, kad Afganistane žudė Talibano kovotojus, Velso princas Harry susilaukė milžiniško dėmesio Jungtinės Karalystės žiniasklaidoje. Daugiausia dėl to, kad britai baiminasi dėl iš karo alinamos šalies sugrįžusio kovinio sraigtasparnio įgulos nario gyvybės – esą princui gali keršyti radikalūs islamo ekstremistai, skelbia AP.

Velso princas Harry trečiadienį jis grįžo namo po penkis mėnesius trukusios tarnybos Afganistane.<br>AP
Velso princas Harry trečiadienį jis grįžo namo po penkis mėnesius trukusios tarnybos Afganistane.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2013, 10:24 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:27 AM

28 metų princo Harry interviu buvo išspausdintas pirmadienį, kai jis jau buvo saugiai grįžęs iš Afganistano. Pastarąsias 20 savaičių britas vykdė misijas koviniame sraigtasparnyje „Apachee“. Jis valdė sraigtasparnio ginklų sistemas – valdomas ir nevaldomas raketas, 30 mm pabūklą, iš kurio išlėkęs sviedinys gali sudraskyti žmogaus kūną į gabalus.

Paklaustas, ar iš sraigtasparnio kabinos yra ką nors nukovęs, princas Harry, kuris yra trečiasis eilėje į sostą, glaustai atsakė: „Taip, juk daugelis čia yra žudęs“.

Britų spauda sureagavo žaibiškai. Dienraštis „The Daily Mirror“ pirmajame puslapyje išspausdino publikaciją pavadinimu „Karališkoji sensacija Harry: aš žudžiau talibus“. „Daily Mail“ neatsiliko: „Harry: aš žudžiau“.

Bendruomenių rūmuose šalies gynybos ministras Markas Francois gyrė jaunąjį princą. Esą jį reikėtų apdovanoti už drąsą.

Princas Harry tęsia karališkosios šeimos tradiciją – jo dėdė, princas Andrew pilotavo sraigtasparnius per Folklandų karą 1982-aisiais. O princo Harry senelism princas Philipas tarnavo Karališkojo laivyno koviniuose laivuose per Antrąjį pasaulinį karą.

Tačiau princo Harry veiksmais kovos lauke patenkinti ne visi. Pavyzdžiui, Koalicijos už karo sustabdymą lyderė Lindsay German princo komentarus pavadino „arogantiškais ir netaktiškais“. Esą negalima atmesti galimybės, kad jis Afganistane netyčia nužudė civilių.

Savo ruožtu buvęs karys Charlesas Heymanas, redaguojantis metinę knygą apie Jungtinės Karalystės ginkluotąsias pajėgas, pareiškė, kad dabar princas Harry turės būti dar labiau saugomas.

„Visi karališkosios šeimos atstovai laikomi taikiniais. O dabar princas Harry tampa pagrindiniu taikiniu, - svarstė Ch. Heymanas. – Žinoma, jam reikia tiesiog gyventi toliau. Jis – karys, jis žino, ką daro“.

„Daugeliu atvejų pasaulio elitui priklausantys žmonės pasirūpina, kad jų sūnūs ir dukterys nepriartėtų prie pavojaus. Tad tiek karališkajai šeimai, tiek armijai naudinga, kad Harry nesėdi Londone vis kartodamas: „Puikiai padirbėjote, vyručiai!“ – pridūrė Ch. Heymanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.