Prancūzijos pajėgos trečią savaitę tęsia puolimą prieš Malio islamistus

Prancūzijos vadovaujamas

Patruliavimas buvo surengtas kitą dieną po naujų antskrydžių, sunaikinusių dvi islamistų bazes Ansonge.<br>"Reuters"
Patruliavimas buvo surengtas kitą dieną po naujų antskrydžių, sunaikinusių dvi islamistų bazes Ansonge.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 25, 2013, 2:50 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:31 AM

Prancūzijos ir Malio kariai praeitą naktį bendrai patruliavo už maždaug 200 kilometrų į pietus nuo islamistų šiaurinės tvirtovės Gao, tapusios aviacijos smūgių taikiniu, sakė vienas kariuomenės šaltinis.

Tai buvo pirmoji bendra operacija šiame regione, pridūrė šaltinis, pageidavęs neskelbti jo vardo.

Patruliavimas buvo surengtas kitą dieną po naujų antskrydžių, sunaikinusių dvi islamistų bazes Ansonge, esančiame už maždaug 80 kilometrų nuo Gao, taip pat netoliese esančiame Seina Sonrajaus kaimo.

Ekstremistai prieš dešimt mėnesių užėmė Gao ir kitus du svarbius šiaurinius Malio miestus - Kidalį ir garsųjį Tombuktu, pakurstydami nuogąstavimus, kad šis didžiulis dykumų regionas gali tapti prieglobsčiu teroristams, kokiu buvo tapęs Afganistanas.

Prancūzija atėjo į pagalbą savo buvusiai kolonijai sausio 11-ąją, kai su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susiję islamistai prasiveržė į pietus nuo kelis mėnesius išsilaikiusios fronto linijos, judėdami į vyriausybės kontroliuojamas teritorijas bei keldami grėsmę sostinei Bamakui.

Gao yra Malio rytuose už maždaug 150 kilometrų nuo sienos su Nigeriu, kur telkiami daugiau nei 2 tūkst. Čado bei 500 Nigerio karių turėtų atidaryti antrąjį frontą prieš islamistus.

Prancūzijos nevyriausybinė organizacija „Akcija prieš badą“ pareiškė, kad naujo fronto atidarymas Malio rytuose gali pabloginti ir šiaip sunkią apsirūpinimo maistu padėtį toje izoliuotoje teritorijoje.

Organizacija „smarkiai baiminasi, kad ginkluotų sausumos pajėgų intervencija iš Nigerio nutrauks paskutinį kelią, kuriuo buvo tiekiamos esminės prekės (maistas ir vaistai)“ tame regione gyvenantiems žmonėms.

Netikėtas Prancūzijos sprendimas pasiųsti savo pajėgas sausio 11-ąją sulaukė plataus tarptautinio palaikymo, tačiau vis didesnį nerimą kelia pranešimai apie Malio karių vykdomus žmogaus teisių pažeidimus prieš etninius tuaregus ir arabus.

Tarptautinė žmogaus teisių lygų federacija citavo vietos tyrėjus, kurie sakė, kad bent 31 žmogui buvo įvykdytos egzekucijos centriniame Sevarės mieste, o kai kurie kūnai buvo sumesti į šulinius..

Krizė Malyje prasidėjo pernai sausį, kai dykumų klajokliai tuaregai atnaujino dešimtis metų rusenusį sukilimą, kovodami už šiaurinio regiono, kurį jie vadina Azavadu, nepriklausomybę.

Tuaregai susivienijo su griežtosios linijos islamistais ir per kelias dienas užėmė Kidalį, Gao bei Tombuktu. Vėliau islamistai nutraukė sąjungą su tuaregais ir įvedė griežtą šariatą savo kontroliuojamuose miestuose.

Prancūzijos aviacijos smūgiai privertė ekstremistus sprukti iš savo tvirtovių, o puolančios pajėgos juos sėkmingai išstūmė iš svarbių miestų centriniame regione.

Pareigūnai ir vietos gyventojai šiauriniame Tombuktu mieste sakė, kad islamistai pasitraukė po Prancūzijos aviacijos antskrydžių praeitą savaitgalį, sunaikinusių jų vadavietę, degalų atsargas ir ginklus.

Ketvirtadienį sukilėlių frontas pradėjo byrėti, kai viena grupuotė paskelbė nutraukianti ryšius su radikaliu judėjimu „Ansar Dine“ (Tikėjimo gynėjai).

Naujai įkurtas Islamiškasis judėjimas už Azavadą paskelbė pranešimą, kuriame teigia „atmetantis bet kokių formų ekstremizmą ir terorizmą, taip pat esantis įsipareigojęs su juo kovoti“, bei norintis šios krizės „taikaus sprendinio“.

Grupuotė, kuri nurodo, jog jos visi nariai yra Malio piliečiai, ragina Bamaką ir Prancūziją nutraukti kovos veiksmus jos kontroliuojamose zonose šiaurės rytinuose Kidalio ir Menakos regionuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.