Egipto armijos vadas perspėja dėl valstybės žlugimo

Egipto armijos vadas

Egipte nesiliauja protestai prieš prezidentą.<br>AP
Egipte nesiliauja protestai prieš prezidentą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2013, 4:27 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 12:41 AM

„Skirtingų politinių jėgų grumtynių dėl valstybės reikalų tvarkymo tąsa galėtų privesti prie valstybės kolapso“, - sakė generolas Abdel Fattahas al Sisi, kuris taip pat yra gynybos ministras.

Jo komentaras buvo paskelbtas armijos atstovo oficialiame „Facebook“ puslapyje.

A. F. al Sissi taip pat perspėjo, kad politinės, ekonominės, socialinės ir saugumo problemos, su kuriomis susiduria Egiptas, kelia „grėsmę šalies saugumui ir stabilumui“.

Jis pabrėžė, kad „bandymai pakirsti valstybės institucijų stabilumą yra pavojingas dalykas, kenkiantis nacionaliniam saugumui ir šalies ateičiai“, tačiau pridūrė, kad „armija liks stipri, ... kaip valstybės pamatų stulpas“.

Ketvirtadienio vakarą Egipte prasiveržus smurtui, per penkias riaušių dienas jau žuvo 52 žmonės.

Penktadienį šalyje buvo minimos antrosios prezidentą Hosni Mubaraką nuvertusio sukilimo pradžios metinės.

Prezidentas Mohamedas Mursi sekmadienį mėnesiui įvedė nepaprastąją padėtį ir naktines komendanto valandas Port Saido, Ismailijos ir Sueco provincijose, kur vyksta didžiausios riaušės.

Didžiausios ir daugiausiai aukų pareikalavusios riaušės vyko Port Saide. Jos prasidėjo šeštadienį, kai teismas paskelbė mirties nuosprendžius 21-am vietos futbolo klubo sirgaliui, už jų dalyvavimą kruvinose riaušėse per futbolo rungtynes praėjusiais metais.

Netrukus po to, kai buvo paskelbti nuosprendžiai, riaušininkai atakavo policijos nuovadas ir kalėjimą, kur buvo laikomi atsakovai; kilo susirėmimai su saugumo pajėgomis, per kuriuos savaitgalį žuvo 42 žmonės.

Prie Sueco kanalo esančiose Port Saido ir Sueco provincijose jau buvo dislokuotos pajėgos.

„Armijos dislokavimu Port Saide ir Suece siekiama apsaugoti strateginę infrastruktūrą, ypač - Sueco kanalą, kuriam neleisime pakenkti“, - sakė A. F. al Sissi, kuris pridūrė, kad armija turi padėti Vidaus reikalų ministerijos pajėgoms.

Tačiau armijos užduotis, pasak jo, yra sunki. Viena vertus, ji „nenori konfrontuoti su Egipto piliečiais, kurie turi teisę protestuoti“, bet, kita vertus, „turi ginti gyvybiškai svarbias institucijas“.

„Štai kodėl protestai privalo būti taikūs“, - pridūrė A. F. al Sissi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.