B. Netanyahu sako, kad Izraelio smūgio Iranui poveikis būtų ribotas

Izraelio premjeras Benjaminas

B. Netanyahu mano, kad Iraną palaužti galėtų tik JAV pajėgos.<br>"Reuters"
B. Netanyahu mano, kad Iraną palaužti galėtų tik JAV pajėgos.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 30, 2013, 5:07 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:41 PM

Kaip rašo dienraštis „Maariv“, B. Netanyahu pareiškė viešinčiai Amerikos žydų komiteto delegacijai, kad tik JAV kariniai veiksmai galėtų visiškai sustabdyti Irano branduolinę programą, kuri, kaip įsitikinęs Izraelis ir daugelis kitų šalių, yra užslėpti mėginimai pasigaminti atominį ginklą.

Jis taip pat užsiminė, kad bet kokie JAV kariniai veiksmai turėtų būti pradėti prieš Teheranui baigiant urano sodrinimo iki 20 proc. procesą, pridūrė laikraštis.

Turėdamas omenyje karinį smūgį, B. Netanyahu jį apibūdino kaip „apibrėžtą ir specifinę misiją, kurią Jungtinės Valstijos pajėgios tobulai įvykdyti, o mes pajėgūs padaryti (tik) reikšmingą žalą“.

Izraelio ginkluotosios pajėgos naktį atakavo ginklus iš Sirijos į Libano pasienį gabenusią vilkstinę, pranešė trečiadienį saugumo šaltinis, prašęs neminėti jo pavardės.

„Izraelio karinės oro pajėgos susprogdino vilkstinę, vos tik ji kirto sieną iš Sirijos į Libaną“, - sakė jis, nenurodydamas tikslios atakos vietos ir neminėdamas, jog vilkstinė gabeno ginklus.

Izraelio kariškių atstovė atsisakė komentuoti šį pranešimą.

Libano kariškai nurodė, jog per naktį virš šios šalies intensyviai skraidė Izraelio naikintuvai.

„Pasienio rajone neabejotinai buvo smogta“, - sakė kitas šaltinis. Vienas Vakarų diplomatas, paklaustas apie galimą Izraelio smūgį, atsakė, jog „kažkas įvyko“, bet nepatikslino.

Tuo metu Jungtinės Tautos (JT) ir Europos Sąjunga (ES) išreiškė susirūpinimą dėl virtinės incidentų Vakarų Krante, per kuriuos nuo Izraelio ugnies žuvo taikūs palestiniečiai.

Atskiruose pareiškimuose JT humanitarinės pagalbos koordinatorius Jamesas Rawley ir ES misijos Jeruzalėje bei Ramaloje ragina saugumo pajėgas susilaikyti nuo kovinių ginklų naudojimo.

Per dvi savaites sausio mėnesį per atskirus incidentus Vakarų Krante žuvo keturi palestiniečiai, tarp jų du nepilnamečiai ir viena moteris.

Pasak J.Rawley, jis yra „rimtai susirūpinęs dėl padidėjusio aukų skaičiaus, kurio priežastis - Izraelio pajėgų naudojami koviniai ginklai okupuotame Vakarų Krante“.

„Nuo lapkričio mėnesio vidurio per atskirus incidentus Vakarų Krante žuvo aštuoni palestiniečiai, tarp jų trys nepilnamečiai ir viena moteris“, - sakoma pareiškime.

ES misijos taip pat išreiškė „didelį susirūpinimą dėl pastaruoju metu žuvusių palestiniečių skaičiaus... per atskirus incidentus, per kuriuos Izraelio pajėgos naudojo mirtinus ginklus“.

Abiejuose pranešimuose nurodoma, kad Izraelio kariuomenė praneša tirianti šiuos incidentus, tačiau Vakarų Krante veikiančios Izraelio saugumo pajėgos raginamos vengti kovinių ginklų naudojimo, jeigu jis nėra neišvengiamas.

Praėjusią savaitę pietinėje Vakarų Kranto dalyje esančiame Hebrono mieste nuo izraeliečių ugnies žuvo 21-erių palestinietė Lubna Hanash, kuri per incidentą buvo sunkiai sužeista į veidą, nurodė palestiniečių medikai.

Per šį mėnesį taip pat žuvo 15-metis Salehas Amarinas, kuriam per susirėmimus į šiaurę nuo Betliejaus esančioje Aidos pabėgėlių stovykloje taip pat buvo šauta į veidą, ir 17-metis Samiras Ahmedas Awadas, nušautas prie Izraelį nuo Vakarų Kranto skiriančios sienos sausio 15 dieną.

Dar prieš tris dienas buvo nušautas 21 metų vyriškis, mėginęs nelegaliai patekti į Izraelį iš pietinės Vakarų Kranto dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.