Izraelis nekomentuoja Sirijos pareiškimų apie jo aviacijos smūgį

Izraelis ketvirtadienį

Izraelis ne kartą perspėjo, kad Sirijos turimų cheminių ginklų atsargų patekimas į „Hizbollah“ rankas taptų priežastimi karo veiksmams.<br>AP
Izraelis ne kartą perspėjo, kad Sirijos turimų cheminių ginklų atsargų patekimas į „Hizbollah“ rankas taptų priežastimi karo veiksmams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jan 31, 2013, 12:50 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:26 PM

Izraelio pareigūnai ir kariškiai atsisakė patvirtinti arba paneigti įtarimų, kad jų šalies pajėgos susijusios su numanoma ataka Sirijoje, taip pat nekomentavo kitų saugumo šaltinių pateiktos informacijos, jog Izraelio karo lėktuvai smogė ginklus vežančiai automobilių kolonai netoli Sirijos sienos su Libanu.

Sirijos armija nurodė, kad trečiadienį paryčiais surengto Izraelio aviacijos antskrydžio taikiniu tapo vienas „mokslinių tyrimų centras“ netoli Damasko, o vietos gyventojai sakė naujienų agentūrai AFP, jog tame komplekse tiriam nekonvenciniai ginklai.

Izraelis ne kartą perspėjo, kad Sirijos turimų cheminių ginklų atsargų patekimas į „Hizbollah“ rankas taptų priežastimi karo veiksmams.

Tačiau žydų valstybė taip pat reiškė susirūpinimą, jog Damasko režimas gali perduoti Libano kovotojams ilgojo nuotolio balistinių raketų „Scud“ ir kitų modernių ginklų, tokių kaip priešlėktuvinės gynybos sistemos ir „žemė žemė“ tipo raketos.

Smūgis Sirijoje ketvirtadienį pateko į Izraelio laikraščių pirmuosius puslapius, o apžvalgininkai tvirtino, kad žydų valstybė niekada neleistų, jog moderni ginkluotė būtų tiekiama „Hizbollah“ - artimam Sirijos ir Irano sąjungininkui.

„Geriausia būtų - ko Izraelis jau seniai tikisi - kad Vakarai perimtų tų ginklų kontrolę“, - sakė valdančiosios partijos „Likud“ deputatas Tzahi HaNegbi, žinomas kaip premjero Benjamino Netanyahu patikėtinis.

„Tačiau pasaulis nepasiruošęs priimti tokio sprendimo, kokį priėmė dėl Libijos ar Irako, todėl Izraeliui kyla dilema, kurią galime išspręsti tik mes vieni“, - jis sakė armijos radijui, nurodydamas, kad Izraeliui nelieka kitos išeities, tik imtis prevencinių veiksmų.

„Izraelis visada sakydavo, jog jeigu modernūs ginklai iš Irano, Šiaurės Korėjos arba Rusijos patektų į „Hizbollah“ rankas, tai reikštų, kad peržengta raudona linija, - pridūrė parlamentaras. - Izraelis negali leisti, kad pažangūs patektų į teroristinių organizacijų rankas.“

Buvęs Izraelio ginkluotųjų pajėgų centrinės vadovybės viršininko pavaduotojas Danas Harelas sakė, jog jeigu „Hizbollah“ ar kitos kovotojų grupuotės įgytų tokių ginklų, tai galėtų pakeisti strateginių jėgų pusiausvyrą regione.

„Nesame pasiruošę sutikti, kad „Hizbollah“ pakeistų jėgų pusiausvyrą, - jis aiškino armijos radijui. - Anksčiau esame daug kartų tai sakę. Jeigu Izraelis padarė tai, apie ką buvo pranešta, tai buvo padaryta siekiant išlaikyti karinę pusiausvyrą su „Hizbollah“.

Izraelio aviacijos smūgis Sirijoje „demaskavo“ kruvino konflikto toje šalyje tikrąsias priežastis, ketvirtadienį pareiškė Libano islamistų judėjimas „Hizbollah“, kuris yra Damasko režimo ištikimas sąjungininkas.

Šiitų kovotojų grupuotė, kuri yra įnirtinga Izraelio priešininkė, pažymėjo, kad trečiadienį įvykdyta ataka „visiškai demaskavo tai, kas vyko Sirijoje pastaruosius dvejus metus, ir nusikalstamus tikslus sugriauti tą šalį bei susilpninti jos armiją“.

Savo pranešime „Hizbollah“ pareiškė „griežtai smerkianti šią naują sionistų agresiją prieš Siriją“

Pasak analitikų, Izraelio smūgis veikiausiai yra pirmasis Sirijoje nuo sukilimo prieš Damasko režimą pradžios 2011-ųjų kovą.

Ši ataka atskleidė Izraelio politiką neleisti „arabų ir musulmonų pajėgoms stiprinti savo karinių ir technologinių pajėgumų“, sakoma pranešime.

Sirijos armija pranešė, kad Izraelio atakos taikiniu tapo „mokslinių tyrimų centras“ netoli Damasko, o vietos gyventojai sakė naujienų agentūrai AFP, kad tame komplekse buvo tiriami nekonvenciniai ginklai.

Izraelis ne kartą yra perspėjęs, jog jeigu Sirijos cheminių ginklų atsargos patektų į „Hizbollah“ rankas, tai būtų priežastis karo veiksmams. Tačiau žydų valstybė nekomentavo pranešimų apie pastarąjį aviacijos smūgį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: VRK pirmininkė ir R. Požėla apie pirmąjį prezidento rinkimų turą