A. Ramanausko pokalbis su R. Kempu: „Vienas JAV karys Afganistane per metus kainuoja milijoną dolerių“ (video)

Britų televizijos žvaigždė Rossas Kempas – aktorius ir žurnalistas, pabuvojęs bene visuose pasaulio karštuose taškuose. Jis labiausiai išgarsėjo savo dokumentiniu serialu apie gaujas. Lietuvos auditorijai jis taip pat neblogai pažįstamas – nemažai R. Kempo filmų rodė "Lietuvos ryto" televizija. Algis Ramanauskas R. Kempą kamantinėjo apie Afganistaną ir ne tik apie jį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2013, 9:01 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:02 PM

TV3 laidos „Misija Afganistanas“ autorius ir prodiuseris yra Eduardas Silva.

„Rossas Kempas yra žanro legenda. Mes pabandysime iš ko ištraukti dalykus, kurių jis dar niekam nėra sakęs“, - žadėjo A. Ramanauskas.

- Kaip tai įvyko? Žinau, kad tai kvailas klausimas, bet...

- Ne, tai nėra kvailas klausimas. 10 metų kiekvieną dieną filmavausi populiariame seriale. Aš gavau tai, ko norėjau. Tai, ko maniau, kad norėjau – pelningą kontraktą su ITV, dviem didžiaisiais transliuotojais Didžiojoje Britanijoje – BBC ir ITV.

Aš supratau, kad dirbu tik 6 mėnesius per metus. O likusius 6 – nuobodžiaudavau. Tuomet, visiškai atsitiktinai, man pasiūlė būti dokumentinės laidos apie amerikiečių meilę ginklams vedančiuoju.

Aš esu kilęs iš kariškių šeimos. Taigi, ėmiausi šio darbo ir dirbdamas susipažinau su vyruku, kuris buvo amerikiečių juodukų gaujos narys Pietų Los Andžele. Jis buvo pašautas 27 kartus.

- Tai labai rimta.

- Niekada nebūčiau patikėjęs, kad pašautas 27 kartus gali likti gyvas.

Aš sutikau tą vyruką, ir jis pakėlė savo marškinėlius. Aš pamačiau, kad jis buvo du kartus perpjautas, 6 kartus pašautas į krūtinę, gulinčiam ant žemės jam buvo įremtas ginklas, ir šūvis į smakrą nuplėšė jo liežuvio galą. Kulka išėjo, vėl įėjo ir užstrigo viršugalvyje.

Tada, prieš 10 metų, aš supratau, kad tai nėra tai, kas rodoma per MTV, kur visi tie kieti vyrukai su šautuvais ir daug grandinių ant kaklo, blondinės, „bling bling“ merginos ir visi kiti reikalai.

Jis turėjo labai mielą, bet labai didelę žmoną, su dviem vaikais ant kelių. Jo tualetas buvo užsikimšęs, jis nebuvo turtingas, jis turėjo aprūdijusį automatinį MAC-10 ginklą rankoje, už kelnių buvo užkištas „Smith&Wesson“ 38 kalibro pistoletas.

Be to, jis, užuot buvęs arogantišku, buvo pakankamai išsigandęs, nes kiekvieną kartą, kai automobilis pravažiuodavo pro jo namus, jis manydavo, kad bus apšaudytas iš pravažiuojančios mašinos.

Taigi, aš paskambinau žmonėms, kuriuos pažinojau „Sky“ kanale, atėjau pas juos ir pasakiau, kad turiu idėją laidai apie gaujas, kuri parodytų, kokie jie yra iš tikrųjų, ne tokie, kokius esame įpratę matyti televizijoje ir filmuose. Taigi, aš pradėjau kurti laidas apie gaujas, ir nuo to taško mes pradėjome.

- Trumpai papasakokite apie savo keliones į Afganistaną. Jei neklystu, jų buvo trys.

- Buvo trys laidų ciklai, tačiau Afganistane buvome daugiau kartų. Kai filmuoji, stengiesi pasirinkti tam tikrą laikotarpį, kai rengiamos įvairios kampanijos, 6 mėnesių rotacija. Mes išvykdavome jų pradžioje ar viduryje, taip pat ir pabaigoje.

Taip pat vykome į Kabulą, kuriame nedaug britų pajėgų, nes pagrindinės pajėgos, kaip žinote, įsikūrusios Helmande. Mes keliavome susitikti su politikais, talibanu, talibais kalėjime ir t.t. Taigi, mes buvome išvažiavę daugiau nei tris kartus. Jei neklystu, tai buvo maždaug 12 kartų per 5 metus.

- Kalbant apie talibus - ar galite apibūdinti talibų kovotoją?

- Pirmiausia, jis veikiausiai bus puštūnas. Dabar aš manau, kad nuo 2007 m., kai pirmąkart ten buvau, visi pripažintų, net amerikiečiai, kad ten padarėme esminių klaidų.

Grįžtant prie klausimo, kaip mes ten traktavome žmones. Sangino rajonas visada buvo sunkiausia vieta kovoti. Tuomet, kai mes lankėme 5 ar 6 rotaciją, krentančios bombos sprogdavo praktiškai ant mūsų pozicijų. Tai buvo daroma norint jas apsaugoti nuo priešų. Tai buvo lyg...

- Čia beveik kaip Stalingrade.

- Arba panašiai kaip Viktorijos laikais, kai britus triuškino jų pozicijose.

Taigi, ką mes padarėme ne taip – mes neteisingai supratome jų kultūrą. Mes eidavom į jų namus ir darydavom kratas, koranas krisdavo ant žemės, mes žiūrėdavome tiesiai į moterų akis. Tai buvo neatleistinos klaidos. Taip mes kai kuriuos vietinius paskatindavome prisijungti prie talibano.

Kas yra talibas? Talibas yra religijos studentas.

Mula Omaras vis dar yra oficialus talibano lyderis. Religiniai lyderiai paprašė jo perimti Kandaharo provinciją, nes mudžahedinai, kurie išvarė rusus, elgėsi blogai: jie Kandahare rinko duokles, prievartavo moteris. Taigi, Mula Omaras – dvasinis lyderis ir vyras, kuris suformavo talibaną.

Jis – buvęs mudžahedinų kovotojas, gerbiamas bendruomenės narys, jis nužudė tuos blogai besielgiančius vyrus.

Jis turėjo užnugarį, kurį sudarė fundamentalių pažiūrų tikintieji, ir jie užėmė valdžią. Tai buvo talibano nariai.

Be to, yra du terminai. Yra stereotipiška sakyti, kad yra du talibano narių tipai: yra 10 dolerių talibanas, jei jums teko girdėti tokį terminą...

- Taip, suprantu, ką tai reiškia.

- Iš esmės, yra tikri kariai, aprengti liemenėmis, ginkluoti, gerai treniruoti. Tai – buvę mudžahedinų kovotojai. Ir yra tie, kurie žiniasklaidos vadinami 10 dolerių talibanu.

- Valstietis, kuriam mokama?

- Nebūtinai valstiečiai ar žmonės, kurie gyvena toje teritorijoje. Tai tranzitiniai darbuotojai, paprastai dažniausiai narkomanai, aguonpienio rinkėjai, keliaujantys iš fermos į fermą, pjaustantys aguonas ar dirbantys javų laukuose.

Ir jei jų paprašysi, jie pakels kalašnikovą ar dirbs su bet kuo, žudydami NATO ar ISAF pajėgas.

Taigi, yra gerai parengti religiniai fundamentalistai ir samdiniai.

- Užsieniečiai?

- Tai žmonės iš bet kur. Yra fundamentalistų, kurie atvyksta būtent tam, kad žudytų amerikiečius. Jie neieško jūsų ar mano tautybės karių. Gal greičiau ieškotų mano nei jūsų, bet jie stengiasi žudyti amerikiečius.

Iki 2006 m., norint nužudyti amerikietį, reikėjo važiuoti į Afriką. Žinote apie bombardavimus, vykusius Afrikoje, savižudžius ambasadose ir laivuose.

Dabar, jei esi fundamentalistas ir tiki džihadu prieš JAV, gali nuvykti į Pakistaną, pereiti sieną, kur bus žmonės, kurie paims tave ir padarys kariu, galinčiu žudyti amerikiečius – priešus, ateinančius iš Vakarų.

- Jeigu pažiūrėtume į visą karą kaip į laiko juostą, kurioje matomas progresas – kaip tai atrodo jums? Turiu omenyje, ar gali būti sėkmė?

- Labai sunku apibūdinti, kas ta sėkmė. Niekada nežinai, kiek gero yra padaryta, ir kur žiūri žmonės - ar kiek buvo nužudyta, kiek buvo sunkiai sužeistų žmonių, taip bandant apskaičiuoti ar nuspėti, kas buvo padaryta. Yra tikrai sunku gauti atsakymą.

Kalbant apie žmones, kurie uždirbo iš šio karo – tai, neabejotinai, ginklų prekeiviai. Neabejotinai, tai žmonės, kurie rėmė kovas pradžioje. Be jokios abejonės – žmonės, kurie turėjo daugiausiai naudos, yra ginklus pardavinėję žmonės.

Taip pat tai žmonės, kurie tiekė vandenį. Kai pirmą kartą atvykome į Afganistaną, vandens buteliukas turėjo keliauti į Karačį, kuris yra Pakistane, ir tada turėjo nukeliauti visą kelią į viršų iki Afganistano.

Tarkim, reikia išgerti 7 litrus per dieną. Sakykim, vanduo pagaminamas už 15 pensų. Jis išpilstomas į butelius – tai jau svaras. Tai čia atvykęs butelis vertas jau 7 svarų. Daugybė pinigų. Kaip manote, kiek buvo uždirbta iš vandens pačioje pradžioje? Tai astronominiai skaičiai.

Pagalvokite apie kurą, apie maistą. Reikia išlaikyti didžiulę armiją. Baltieji rūmai paskaičiavo, kad išlaikyti vieną Amerikos karį metus kainuoja milijoną JAV dolerių.

- Vieną karį?

- Vieną. Įeina viskas: sraigtasparniai, uniformos, maistas, ginklai – viskas kainuoja milijoną dolerių. Jei pagalvosite, kur Afganistanas yra dabar – tai dideli pinigai. Svarstant, kiek už tuos pinigus buvo galima padaryti gero, sakyčiau, kad pinigai nesukūrė to rezultato, kurio žmonės norėjo.

Aišku, tai yra politika. Ir niekas neatsako į klausimus.

Sakoma, kad visi amerikiečiai paliks Afganistaną 2014 m., bet aš nemanau, kad jie iš tikrųjų ketina pasitraukti. Jie sako, kad dauguma britų išeis 2014-aisiais. Negaliu to sulaukti. Manau, kad britai liks „prižiūrėtojų“ vaidmenyje.

Visą A. Ramanausko interviu su R. Kempu žiūrėkite vaizdo įraše žemiau.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.