Kibernetinėse atakose prieš JAV įmones – Kinijos armijos pėdsakai

Kinijos armijos vienetas rengė kibernetines atakas prieš JAV įstaigas. Taip ataskaitoje teigė JAV kompiuterių apsaugos kompanija „Mandiant“. Ši ataskaita skiriasi nuo ankstesnių tuo, kad ji žymiai detalesnė. Joje netgi užfiksuotas galimas užpuolikų grupės adresas Kinijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2013, 9:47 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:26 PM

Kompanija teigė, jog už plačiai taikomas atakas JAV, Kanadoje ir Britanijoje atsakingas Kinijos Liaudies išlaisvinimo armijos (PLA) 61398-as dalinys, kuris įtariamas pavogęs „šimtus terabaitų duomenų iš ne mažiau, kaip 141 įstaigos įvairiose srityse. Visa tai galėjo prasidėti nuo 2006m.”, – teigiama kompanijos ataskaitoje.

„Laikas pripažinti, kad atakos rengiamos iš Kinijos. Norime padėti apsaugos ekspertams apsiginti nuo šios grėsmės,“ – rašė kompanija ataskaitoje.

Dalinys įsikūręs Šanchajaus finansų ir bankininkystės centre – Pudongo rajone. Manoma, kad ten gali dirbti net keli tūkstančiai angliškai kalbančių kompiuterių programavimo bei tinklų ekspertų.

Įtariama, kad kibernetinių atakų dalinys rinko įmonių susijungimų bei įsigijimų informaciją. Taip pat skaitė įmonių vadovų elektroninį paštą.

„PLA labai svarbi Kinijos gynybos strategijai. Nesistebėčiau, jei jie naudotų kibernetines atakas savos ekonomikos vystymo tikslais“, – sakė Dmitris Alpetrovitchas. Jis – „Mandiant“ konkuruojančios kompanijos „CrowdStrike“ technologijos vadas ir įkūrėjas. Kartu su „CrowdStrike“, „Mandiant“ yra tik viena iš keleto JAV kompanijų, sugebančių atremti ir atsekti sudėtingas kibernetines atakas.

„Mandiant“ kartu su „The New York Times“ sausio pabaigoje išleido ataskaitą, kurioje pranešė apie nežinomų iš Kinijos užpuolikų kibernetines atakas prieš Niujorko laikraštį. Vėliau atskleidė atakas prieš „Bloomberg News“ ir „The Washington Post“. Puolami žiniasklaidos šaltiniai buvo bandę atskleisti Kinijos premjero Wen Jiabao asmeninius finansus. Jau tuomet „Mandiant“ buvo įtarusi, kad užpuolikai – Kinijos armija.

JAV jau seniai Kiniją kaltina kibernetinėmis atakomis, tačiau Kinija tai neigia. 2011 m. JAV kontržvalgybinių tarnybų vadovybė kaltino Kiniją dėl to, kad iš jos kilo daug prieš JAV surengtų kibernetinių atakų. Kinijos užsienio ministerija teigė priešingai – jog iš tiesų JAV grupės yra rengusios kibernetines atakas Kinijoje.

„Nepaprastai sunku ir sudėtinga nustatyti kibernetinių puolimų kilmę. Nemanome, kad ši ataskaita gali ką nors įrodyti. Kritika be pagrindo – labai neprofesionalu. Tai nepadeda išspręsti situacijos“, – sakė Kinijos užsienio ministerijos atstovas Hong Lei.

Prieš savaitę JAV Prezidentas Barackas Obama paskelbė naują kibernetinės apsaugos iniciatyvą, kuria ragino šalies energetikos ir infrastruktūros kompanijas stiprinti savo kibernetinę apsaugą.

Parengė Dovilas Bukauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.